Socant! O vietuitoare bizara ne schimba ideile despre viata extraterestra

03 12. 2010, 13:54

Pana acum, lumea stiintifica era dominata de convingerea ca in structura oricarei forme de viata se regasesc 6 elemente chimice fundamentale: carbon, hidrogen, azot, oxigen, sulf si fosfor. Acestea intra in alcatuirea acizilor nucleici, a proteinelor, a lipidelor - substantele organice complexe care caracterizeaza materia vie.

In incercarile de a evalua posibilitatea existentei vietuitoarelor extraterestre, oamenii de stiinta pornesc adesea de la convingerea ca formele de viata aparute pe alte planete ar trebui sa fie la fel alcatuite, sub raport biochimic, ca si cele de pe Pamant.

Dar descoperirea unei tulpini bacteriene numite GFAJ-1, in apele sarate ale lacului Mono (foto) din California, SUA, i-a constrans pe savanti sa-si revizuiasca parerile.

Aceasta bacterie utilizeaza, in locul fosforului, arsenul - un element chimic din aceeasi grupa ca si fosforul.

Compusii cu arsen (cum este trioxidul de arsen, cunoscut sub numele de arsenic) sunt, in general, foarte toxici pentru formele de viata multicelulare.

Dar acest organism unicelular extremofil - bacteria GFAJ-1 - il utilizeaza, incluzandu-l in structura proteinelor si a acizilor nucleici, chiar intr-un mediu in care exista fosfor.

Dupa opinia oamenilor de stiinta, autori ai studiului publicat in revista Science, descoperirea - discutata ieri, la conferinta organizata si transmisa in direct de NASA - ne arata cat de putin stim, inca, despre lumea microorganismelor si despre chimia vietii.

Aceeasi descoperire ne obliga sa abandonam ideile preconcepute si sa abordam cautarea formelor de viata extraterestre cu mintea mai deschisa, constienti de faptul ca viata pe alte planete ar putea fi foarte diferita de ceea ce cunoastem noi pe Pamant.

Sursa: BBC

Citeste mai multe despre viata extraterestra in maratonul Descopera extraterestrii dintre noi

Participa la concurs si poti castiga un laptopAlienware M11X si alte premii!