Femeile isi ocolesc tatii in perioadele de maxima fertilitate pentru a evita imperecherea consangvina

05 12. 2010, 00:00

Studii anterioare au demonstrat ca, in fazele fertile, persoanele de sex feminin se simt mai atrase de anumite calitati cum ar fi chipurile virile, vocile masculine si tendintele competitive. Acum, un studiu al Universitatii din Miami, coordonat de psihologul Debra Lieberman,indica faptul ca femeile, totodata, evita anumite trasaturi atunci cand sunt fertile.

Conform rezultatelor acestei cercetari, urmasele Evei pastreaza distanta fata de rudele de sex masculin in perioadele cele mai fertile sexual, din ratiuni evolutioniste. Aceeasi tendinta a fost observata si in cazul femelelor din alte specii, fiind de mult timp explicata prin evitarea imperecherii consangvine. Totusi, pana la actualul studiu, nu se stia precis daca un tipar similar se manifesta si in cazul oamenilor.

In timp ce perioadele de fertilitate crescuta le indeparteaza pe femei de tati, par sa le apropie, in schimb, de mame, probabilitatea ca cele dintai sa interactioneze cu acestea din urma si sa le ceara sfaturi despre relatii crescand. Pentru realizarea studiului, cercetatorii au examinat inregistrarile telefonice ale discutiilor purtate de 48 de femei aflate la varste potrivite pentru reproducere.

Concluzia studiului a fost aceea ca, in zilele cand aceste femei prezentau un factor fertil foarte ridicat, isi sunau mai rar parintii de sex masculin si dialogau mai putin cu ei, comparativ cu perioadele obisnuite, de fertilitate scazuta. Medicii explica faptul ca deciziile sexuale pe care femeile le iau in scurta perioada de fertilitate din zilele menstruatiei sunt critice, avand natura sa duca la sarcini si deci la angajamentul indelungat al cresterii unui copil.

Prin urmare, este firesc ca femeile sa isi reduca interactiunile cu barbatii inruditi cu ele, care nu reprezinta parteneri dezirabili, dincolo de principiu in sine si mai ales din pricina faptului ca imperecherile consangvine produc copii cu grave carente biologice. Chiar mai putin complicat de atat, s-a emis si teoria ca femeile foarte fertile isi evita tatii tocmai in ideea ca acestia ar putea fi prea protectori si s-ar interpune intre ele si eventuali parteneri adecvati si dezirabili. Sau, pur si simplu, in timpul ovulatiei este generat un impuls de evitare a oricarei forme de control parental.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: