Avionul misterios al americanilor a revenit la sol dupa o misiune de 7 luni

06 12. 2010, 13:03

Aeronava a fost lansata cu ajutorul unei rachete Atlas 5, de la Cape Canaveral, Florida, pe 22 aprilie, planificandu-i-se o durata maxima a misiunii de 270 de zile. Se crede ca aparatul ar fi un avansat avion de spionaj.



Cunoscuta si sub denumirea de Vehicul Orbital de Testare, nava spatiala construita de Boeing a fost initial un proiect NASA, inainte de a fi preluata de armata americana. Jeremy Eggers, un reprezentant al bazei aeriene Vandenberg, a descris aterizarea ca fiind "foarte reusita", adaugand ca X-37B se va intoarce in spatiu in anul urmator.



Eggers a refuzat sa mentioneze daca avionul a transportat sau nu ceva in carlinga, dar insista sa scopul principal al misiunii l-a reprezentat testarea in sine a navei. Ca urmare a lansarii secretizate, mai multe teorii au fost lansate, dintre care unele vizeaza o eventuala incercare a Americii de a obtine dominatia militara a spatiului.



Oficialii nu au eliberat decat o prezentare generala a obiectivelor misiunii lui X-37B, intre care testarea comenzilor, a navigatiei, a izolarii termice precum si verificarea operarii autonome pe orbita, a reintrarii in atmosfera si a abilitatilor de aterizare ale aeronavei.



Sute de milioane de dolari s-au investit in programul X-37B, dar suma totala nu a fost inca anuntata oficial. In timp ce navele spatiale masive sunt in general asemuite cu niste camioane uriase, de transportat marfa, X-37B este, mai degraba, o masina sport, dispunand si de o capacitate pe masura a portbagajului.



Construita in Uzinele Phantom ale companiei Boeing, aparatul greu de cinci tone are o inaltime de 3 metri, o lungime de numai 9 metri si o anvergura a aripilor de 4,5 metri. Spre coada fuselajului, avionul are doua "aripioare" inclinate si este dotat cu panouri fotovoltaice, pentru a-si produce energia electrica pe orbita prin recoltarea celei solare.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: