Vrei sa ajuti un panda? Trebuie sa arati ca un panda

07 12. 2010, 13:56

Adaptarea la viata in salbaticie a acestor pui, crescuti de oameni, este extrem de dificila.

Ursii panda aflati in aceasta situatie trebuie antrenati, indelung si cu rabdare, sa se descurce in libertate: sa-si caute hrana, parteneri de viata, sa comunice cu membrii aceleiasi specii si sa se apere de amenintari.

Deoarece puii crescuti in captivitate tind sa se ataseze de oameni, in loc de alti ursi panda, biologul Centrului de Cercetare si Protectie din Hetaoping, din China, poarta un costum care sa il ajute pe puiul de patru luni, din fotografie, sa isi imprime in memorie caracteristicile infatisarii propriei specii, astfel incat el sa poata interactiona eficient cu alti panda.

In China exista, in prezent, 312 ursi panda crescuti in captivitate, numar suficient pentru a incepe un program coerent de reintroducere in natura a acestora, in urmatorii trei ani.

O prima incercare realizata la Centrul Hetaoping s-a soldat cu un esec: un mascul, numit Xiang Xiang, a fost gasit mort la mai putin de un an dupa eliberare; se presupune ca a fost atacat de alti panda si a cazut dintr-un copac.

De aceea, cercetatorii chinezi cauta modalitati ingenioase - chiar daca uneori bizare - de a-i obisnui pe "candidatii" la eliberare cu contactul cu alti ursi panda si a-i dezvata, concomitent, de contactul cu omul.

Sursa: New Scientist