Prima pagină D:News

Anotimpul in care te nasti iti regleaza ceasul biologic

Redactia Descopera.ro | 12.10.2010 | ● Vizualizări: 908
Anotimpul in care te nasti iti regleaza ceasul biologic     ceasul biologic, anotimp, lumina, comportament + zoom
Galerie foto (1)

Anotimpul in care se naste un copil are o influenta decisiva asupra functiilor ceasului biologic al acestuia, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Vanderbilt University.

Exista un soi de "imprinting sezonier", legat de alternanta expunerii la lumina in perioada neonatala, care influenteaza in maniera permanenta reglarea ritmului biologic. Potrivit cercetatorilor, acest efect de imprinting, studiat pe soareci, poate ajuta la explicarea motivului pentru care copii nascuti in lunile de iarna sunt mai predispusi la dereglari precum depresia, tulburarea bipolara si schizofrenia.

"Ceasurile noastre biologice masoara lungimea zilei si ne modifica comportamentul in baza anotimpurilor. Noi eram curiosi sa vedem daca semnalele luminoase ar putea influenta dezvoltarea ceasului biologic", a explicat Douglas McMahon, coordonatorul studiului. In urma experimentelor a reiesit ca soarecii nascuti iarna dadeau dovada de o consistenta incetinire a perioadei lor de activitate diurna, independent de faptul ca, dupa "intarcare", erau tinuti intr-un mediu cu un ciclu de lumina de iarna, sau dusi in unul cu ciclu estival. Examinand ulterior activitatea genelor implicate in administrarea ceasului biologic, in creierul soarecilor s-a putut detecta o incetinire a activitatii acestora la cei nascuti in anotimpul "urat'.

"Stim ca ceasul biologic regleaza dispozitia omului. Daca la fiinta umana actioneaza un mecanism de imprinting similar celui descoperit la soareci, acesta ar putea influenta nu doar dezvoltarea multor dereglari comportamentale, ci ar putea avea un efect general asupra personalitatii. Din studii precedente stim ca lumina poate influenta dezvoltarea altor arii cerebrale, in primul rand a sistemului vizual, iar acest studiu demonstreaza ca acelasi lucru este valabil si pentru ceasul biologic", a precizat McMahon.
Sursa: Le Scienze