Prima pagină D:News

Intr-o lume a dinozaurilor erbivori, T. rex era o exceptie

Redactia Descopera.ro | 12.21.2010 | ● Vizualizări: 636
Intr-o lume a dinozaurilor erbivori, T. rex era o exceptie     paleontologie, dinozaur, carnivor, erbivor, vegetarian, dieta, hrana, T. rex, Velociraptor + zoom
Galerie foto (1)

Cei mai multi dintre dinozaurii considerati, anterior, pradatori, erau, in realitate, vegetarieni, arata un nou studiu, realizat la Muzeul Field, din Chicago, SUA.

Pana recent, paleontologii considerau ca majoritatea speciilor de teropode (dinozauri asemanatori, ca infatisare, pasarilor, cu mers biped, avand deseori si pene) erau carnivore.

Insa autorii studiului sustin ca, analizand dieta a 90 de specii fosile de teropode, au ajuns la o concluzie diferita: acesti dinozauri, erau, in majoritatea lor, consumatori de hrana vegetala, iar speciile carnivore ca T. rex si Velociraptor constituiau exceptii.

Analiza modului de hranire se bazeaza pe elemente precum: anatomia maxilarelor, alcatuirea dentitiei, excrementele fosilizate, continutul stomacal - fosilizat, de asemenea - urmele de uzura de pe dinti si si prezenta in stomac a unor pietricele (gastrolite), utilizate pentru macinarea hranei vegetale.

Multe teropode au trasaturi ambigue, dar lipsa dintilor sau dentitia foarte slab dezvoltata a multora dintre ele i-a condus pe cercetatori la concluzia ca aceste specii erau, totusi, erbivore.

Paleontologii cred ca multe teropode au devenit omnivore, in incercarea de a se adapta unor noi conditii de viata, pe masura ce continentele se fragmentau; apoi, treptat, au inceput sa consume tot mai multa hrana de origine vegetala, pana cand au ajuns la o dieta complet vegetariana.

Sursa: Mail Online