Coreea de Nord pleaca la razboi de Craciun?

24 12. 2010, 12:35

Asemenea unui Grinch posac, oficialitatile militare nord-coreene ameninta cu doborarea un stalp metalic decorat cu lumini - peste 100.000 de becuri si o cruce luminoasa in varf - pe care Sudul l-a ridicat in portiunea proprie a granitei puternic militarizate dintre cele doua state. Turnul ornat asemenea unui brad de Craciun a fost aprins marti noaptea in cadrul unei ceremonii asistate de un cor de "Mos-Craciuni" - inconjurati de soldati inarmati - cantand "Bucurie in lume" si alte colinde.

Phenian-ul, capitala Coreei de Nord, respinge declaratiile conform carora turnul ar fi un simbol religios, considerand totul doar un spectacol al propagandei sud-coreene. Inaltul stalp din otel intens luminat este pozitionat pe un deal suficient de inalt incat sa poate fi "admirat" de nord-coreenii care locuiesc in chinuitele orase de granita, adesea private de electricitate si hrana. Prin urmare, oficialii din ateistul nord al peninsulei Coreene au avertizat ca aprinderea stalpului constituie "un act pripit si periculos", de natura sa conduca la declansarea unui razboi.

Kim Kwan-jin, ministrul de aparare al Coreei de Sud, a promit un raspuns dur impotriva oricarei initiative ostile la adresa "pomului". Este prima oara cand stalpul a fost iluminat din anul 2003, anul cand Sudul a fost de acord sa il stinga, in incercarea de a detensiona relatiile cu Nordul. Totusi, dupa un atac neprovocat asupra unei insule sud-coreene luna trecuta, care a ucis doi soldati si doi civili, administratia presedintelui Lee Myung-bak a devenit tot mai concentrata pe efortul de a demonstra ca nu este dispus sa se lase persecutat in niciun fel de Coreea de Nord.

Sursa: Aolarticle

Descopera lumea in care traiesti: