Cristalul perfect: nu difracta lumina

11 01. 2011, 11:34

Impreuna cu o echipa de cercetatori de la Institutul de Sisteme Complexe (ISC-CNR) din Roma, Eugenio Del Re, profesor de optica si fotonica la Universitatea L'Aquila a realizat ceva complet nou: un cristal in masura sa anuleze in totalitate efectul difractiei. "Este vorba despre o sticla alcatuita din potasiu, litiu, tantal si niobat, o sare de niobiu, cu impuritati de cupru care-i confera proprietatile optice non-liniare", a explicat Del Re.
"Atunci cand materialul se raceste creeaza un cristal aparent perfect. La nivel nanometric insa, se pot distinge diferite regiuni cu aranjamente ale structurii cristaline usor diferite una de cealalta. Marimea si ordonarea regiunilor depinde de cat de rapid este racit amestecul si pot fi controlate", a mai precizat specialistul.

La anumite viteze de racire, cercetatorii au obtinut un material care "sterge" lungimea de unda; acest lucru survine deoarece nano-variatiile influenteaza proprietatile non-liniare ale luminii: cele care, la randul lor, modifica proprietatile optice ale materialelor pe care le traverseaza. Pentru moment, aplicatii se intrevad in domeniile microscopiei si tehnicilor imagistice, unde este nevoie de super-rezolutie. "Incercam sa transmitem imagini de ordinul micronilor prin intermediul unui sistem optic, lucru pentru moment imposibil. In plus, deoarece limitele microscoapelor optice se datoreaza tocmai refractiei, se va putea creste rezolutia minima a acestora", a mai adaugat Del Re.
Sursa: Galileo