Prima pagină D:News

“Fabrica portabilă” creează pe loc orice obiect tridimensional

Redactia Descopera.ro | 01.11.2011 | ● Vizualizări: 529
“Fabrica portabilă” creează pe loc orice obiect tridimensional      imprimanta tridimensionala, 3D, Thing-O-Matic, Makerbot Industries, manufacturare domestica, obiecte 3D din plastic, fabrica portabila + zoom
Galerie foto (7)

De câte ori nu am fost nevoiţi să ne lipsim, perioade mai lungi sau mai scurte, de ajutorul preţios al diferitelor instrumente casnice rătăcite sau stricate? Şi de câte ori am suferit, în diferite deplasări, pentru că am uitat acasă un obiect necesar, de negăsit în magazinele de pe drum?

Ei bine, este posibil ca acest supliciu cu tradiţie să îşi afle, curând, sfârşitul. Acum, mulţumită unei aşa-numite "fabrici în cutie", denumită "Thing-o-Matic", fiecare dintre noi îşi va putea manufactura, pur şi simplu, aproape orice obiect de care face trebuinţă: butoane de aragaz, veselă, tacâmuri, dopuri de baie, sticle, rame, caschete şi chiar jucării.


Potrivit declaraţiilor inventatorilor săi, noul dispozitiv poate crea orice obiect tridimensional din plastic în numai câteva minute. Intenţia autorilor este aceea de a transforma procesul de fabricare într-o activitate domestică, "democratizând manufacturarea", conform spuselor lui Bre Pettis, director executiv al companiei producătoare Makerbot Industries.Nu mai puţin de 3.000 astfel de maşinării au fost deja vândute. Prima versiune de Thing-o-Matic, în valoare de aproximativ 1.000 de euro, se limitează strict la manufacturarea obiectelor mici din plastic. Dar creatorii aparatului susţin că viitoarele modele ar putea combina plasticul cu metale, având capacitatea de a încropoi chiar dispozitive electronice la simpla apăsare a unui buton.Momentan, maşinăria poate modela aproape orice formă din plastic cu dimensiuni de până la 15,25/ 15,25/ 17,8 centimetri. Nu poate reproduce articulaţii funcţionale, dar creează fără probleme recipiente cu capace, tuburi, sau figurine detaliate. Pentru a o folosi, utilizatorul trebuie mai întâi sa descarce o imagine 3D pe computerul personal, cu ajutorul unui program special. Până la 5.000 de modele sunt disponibile pe pagina de Internet a companiei. Tiparul virtual este apoi transferat in Thing-o-Matic, printr-un cablu standard. Maşinăria începe astfel să încălzească fibre de plastic la temperatura de 200 grade Celsius, pe care le eliberează spre o platformă din interiorul dispozitivului, creând obiectul dorit strat cu strat.Orice exces de plastic este curăţat ulterior cu ajutorul unei băi chimice, iar obiectul finalizat este eliberat. Un desfăcător de sticle, produs cu ajutorul acestui aparat în cadrul unui târg comercial din Las Vegas, a necesitat aproximativ 30 de minute pentru a fi construit. Thing-o-Matic funcţionează cu trei tipuri de plastic: ABS - plasticul dur şi uşor folosit în realizarea pieselor lego şi a casetofoanelor; polietilenă de mare densitate, din care se fac sacii de plastic şi scaunele pliante; şi plastic biodecradabil pe bază de porumb. Desigur, dispozitivul poate fi întrebuinţat inclusiv pentru crearea unor piese de schimb ce se află chiar în componenţa sa.

Desigur, "imprimanta tridimensionala" nu este condiţionat de baza de date a producătorului. Dacă un utilizator are nevoie de o piesa unicat, spre exemplu, ce nu există în această colecţie, el poate crea un model virtual al obiectului cu pricina şi apoi îl poate materializa cu ajutorul dispozitivului. Totuşi, partea cea mai grea privitoare la folosirea revoluţionarei invenţii este, potrivit constructorului, asamblarea acestuia. Vine ca un kit şi se spune că aproximativ 12 ore sunt necesare pentru alcătuirea completă.

Sursa: Dailymail

Descoperă lumea în care trăieşti: