Accelerator de particule folosit în lupta contra cancerului

20 01. 2011, 11:23

Studiul va fi condus de Centrul Naţional pentru studiul Cancerului din Tokyo în colaborare cu Cancer Intelligence Care Systems, un producător japonez de echipamente medicale. Cei doi parteneri intenţionează să înceapă în trei ani cercetarea asupra acestei terapii.

Tratamentul cu fascicule de neutroni poate elimina celulele canceroase selectiv, fără a produce efecte secundare, însă necesită, în general, o investiţie imensă într-o instalaţie masivă dotată cu un reactor nuclear, necesar pentru producerea neutronilor.

Folosirea unui accelerator de particule, mai ieftin, mai sigur şi mai mic decât un reactor nuclear, măreşte şansele ca această tehnologie să poată fi oferită pacienţilor de către spitalele dedicate tratării cancerului, susţin cercetătorii japonezi.

Procedura constă în injectarea pacienţilor cu o substanţă chimică ce conţine bor-10, un izotop al borului care este atras de celulele canceroase. După ce izotopul se ataseaza celulelor canceroase, pacienţii sunt «bombardaţi» cu fasciculul de neutroni. Nucleii de bor-10 se dezintegrează în urma interacţiunii cu neutronii, iar avantajul terapiei constă în faptul că această distrugere are loc într-un spaţiu de 5-9 micrometri (aproximativ dimensiunea unei celule), cruţând, astfel, celulele sănătoase aflate în apropierea celor canceroase.

Terapia cu neutroni urmează să fie administrată, în faza de test, acelor pacienţi cu cancer ce nu au putut fi trataţi în cadrul procedurilor convenţionale, de exemplu cei cu tumori pe creier sau cei afectaţi de melanoame, a anunţat Centrul Naţional pentru studiul Cancerului din Tokyo.

Sursa: AFP