Prima pagină D:News

O treime din speciile de rechini sunt în pericol de extincţie

Redactia Descopera.ro | 02.01.2011 | ● Vizualizări: 669
O treime din speciile de rechini sunt în pericol de extincţie     rechini, extinctie, ecosistem, ocean + zoom
Galerie foto (1)

Anul trecut, 6 persoane au fost omorâte de rechini în întreaga lume. În schimb, oamenii ucid anual aproximativ 73 de milioane de rechini.

Uciderea în masă a unui număr atât de mare de rechini pune în pericol supravieţuirea acestora, peste 33% dintre specii fiind aproape de dispariţie.

"Rechinii se află într-o situaţie gravă", avertizează directorul Global Shark Conservation Campaign, Matt Rand. "Dacă nu se vor lua măsuri în timp scurt, rolul jucat de rechini în ecosistemul marin, rol pe care îl joacă de 400 de milioane de ani, este pus în pericol. Unii spun chiar că am trecut de punctul în care mai puteam opri acest lucru. Sper că nu au dreptate", a declarat acesta.

Luni, la Roma, a debutat un summit al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură. Agenţia ONU pune în dezbatere situaţia globală a stocurilor de peşte din oceane şi mări. Se estimează că aproximativ 70% din zonele în care se obişnuia să se pescuiască sunt acum complet epuizate.

Rechinii sunt şi ei pe agenda întâlnirii, după ce mai multe organizaţii au remarcat că regulile actuale nu au reuşit să oprească declinul alarmant al populaţiei. Rechinii sunt vânaţi mai ales pentru înotătoarele lor, care sunt foarte populare în Asia, mai ales în China, unde sunt folosite pentru supe şi alte produse. Deşi prinderea rechinilor pentru a li se tăia înotătoarele este interzisă în SUA şi în UE, regulile sunt încălcate în afara acestor zone.

Dintre principalele 4 ţări care prind rechini - Indonezia, India, Spania şi Taiwan - doar Spania oferă o statistică detaliată cu speciile prinse.

Există şi veşti bune: ţări precum Palau, Honduras sau Insulele Maldive au interzis complet pescuirea de rechini în apele lor teritoriale. De asemenea, Insulele Galapagos au început să ofere pachete turistice pentru cei ce doresc să vadă rechinii în habitatul lor natural, acolo găsindu-se cel mai protejat ecosistem marin.

Organizaţiile care luptă pentru protejarea rechinilor speră ca la summitul de la Roma să fie implementate noi strategii pentru gestionare responsabilă a stocurilor mondiale de rechini.

"Prinderea necontrolată de rechini este un experiment masiv asupra oceanelor planetei. Ţinând cont că ei constituie un element cheie al balanţei ecosistemului oceanic, este în interesul tuturor să oprim pescuirea nesustenabilă, care pune oceanele în pericol", explică Scott Henderson, de la Conservation International.

În anumite regiuni ale planetei reducerea numărului de rechini a fost deja simţită. În vestul Oceanului Atlantic s-a înregistrat o scădere rapidă a numărului de rechini din specia Carcharhinus limbatus, iar acest lucru a dus la o creştere a numărului de pisici de mare şi a afectat industria pescuitului de moluşte.

Rămâne de văzut dacă semnalul de alarmă tras de ONG-uri şi exemplele din trecut vor duce la schimbarea situaţiei rechinilor. Dacă nu, ecosistemul oceanic va trece prin schimbări nemaivăzute.
Sursa: CNN

Tag-uri: rechini | extinctie | ecosistem | ocean