Dispar stridiile la nivel global

03 02. 2011, 11:13

75% din totalitatea stridiilor sălbatice încă existente pe planetă se găsesc în doar 5 locuri din America de Nord, relevează un studiu publicat în BioScience, jurnalul oficial al American Institute of Biological Sciences.

O echipă internaţională a studiat condiţiile recifurilor de stridii în 40 de ecoregiuni, incluzând 144 de golfuri.

"Recifurile de stridii se află la un nivel de 10% din abundenţa care se înregistra în trecut în majoritatea golfurilor (70% dintre cele studiate) şi a ecoregiunilor (63% dintre cele studiate)", a concluzionat studiul.

"Stridiile sunt extincte din punct de vedere funcţional - nu mai servesc nici un rol în ecosistem, iar nivelul lor de abundenţă se află la 1% din nivelurile înregistrate în trecut în multe golfuri (37%) şi ecoregiuni (28%) -- mai ales în America de Nord, Australia şi Europa", au descoperit oamenii de ştiinţă.

Făcând o medie a pierderii la nivelul tuturor regiunilor, cercetătorii estimează că aproximativ 85% din ecosistemele de stridii au dispărut, dar spun că acest procent este optimist, pentru că în anumite zone nu există date istorice pentru a face o comparaţie.

Cercetarea nu a luat în calcul recifurile din părţi ale Africii de Sud, Chinei, Japoniei, Coreei de Sud şi Coreei de Nord. Însă cercetătorii spun că alte studii şi observaţii din acele zone sugerează că "abundenţa de stridii sălbatice era mult mai mare în trecut şi că recifurile s-au redus sau au dispărut cu totul".

Singurul aspect optimist al studiului vine din Golful Mexicului, unde se pescuiesc cele mai multe stridii din lume, în ciuda reducerii recifurilor.

Cele cinci zone ale planetei unde se reuşesc cele mai mari capturi de stridii se află pe coasta de est a Americii de Nord, de la zona de coastă a statului Virginia spre sud, la care se adaugă Golful Mexic.

Stridiile constituie un element important al ecosistemului pentru că filtrează impurităţile din apă şi oferă hrană şi slujbe oamenilor ce locuiesc în comunităţile din zonele de coastă.

Diminuarea populaţiei de stridii se petrece atunci când se folosesc traulere pentru pescuit, acestea distrugând părţi ale recifurilor de stridii.

În încercările de a compensa pierderea populaţiei de stridii, de multe ori sunt introduse în ecosistem specii de stridii non-native, care aduc cu ele boli care accelerează declinul populaţiei native de stridii.

Recomandările autorilor studiului este ca recifurile în care se înregistrează o populaţie la 10% din nivelul înregistrat istoric, pescuitul să fie interzis.

Sursa: AFP