Oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze vene artificiale

03 02. 2011, 11:53

Pentru conceperea de vene artificiale, se recoltează celule din muşchii netezi ai unui cadavru uman, iar apoi acestea sunt grefate pe tuburi formate din acid poliglicolic, acelaşi material din care sunt făcute copcile dizolvabile.

În 8-10 săptămâni, tuburile se degradează, iar în urma lor rămâne o "grefă vasculară complet formată", anunţă cercetătorii de la Duke University, East Carolina University şi Yale University.

Venele artificiale au fost testate deja pe babuini şi câini, nefiind respinse de corpurile acestora şi funcţionând fără probleme pentru 6 luni, anunţă studiul publicat în Science Translational Medicine.

Aceste vene pot fi stocate în soluţie salină până la un an, cercetătorii sugerând că, în viitorul apropiat, doctorii vor putea avea în stoc "vene" ce vor putea fi folosite în operaţii.

"Aceste vene pot fi create din timp pentru a fi disponibile atunci când sunt necesare", se explică în studiul din Science Translational Medicine.

În scurt timp urmează să aibă loc studii clinice pe oameni, anunţă Humacyte, o companie din Carolina de Nord ce are ca domeniu de activitate medicina regenerativă şi care a finanţat acest studiu.

"Momentan, metoda standard în medicină este grefarea venelor recoltate din altă parte a corpului pacientului", explică Alan Kypson, co-autorul studiului. "Dar recoltarea unei vene din piciorul pacientului poate crea complicaţii, iar pentru pacienţii care nu mai au vene recoltabile, aceste vene artificiale vor oferi o nouă cale pentru a efectua un bypass coronarian", a adăugat el.

Studiul susţine că venele artificiale "oferă un risc redus al infecţiilor, obstrucţiilor sau a blocării lor".

De asemenea, venele artificiale pot fi create cu lungimea şi diametrul dorit, astfel că vor putea fi utilizate într-o multitudine de cazuri. "Pentru că le putem concepe în orice diametru dorim, vene artificiale pot fi folosite atât la hemodializă la pacienţii cu probleme grave ale rinichiului, cât şi la operaţia de bypass coronarian", anunţă un cercetător al Humacyte.

În SUA se efectuează anual 400.000 de proceduri de bypass coronarian. De asemenea, 320.000 de americani au nevoie de dializă, iar dintre aceştia mai puţin de jumătate nu au venele suficient de sănătoase pentru se putea realiza o fistulă (realizarea unei legături între o venă şi o arteră). Aceştia au nevoie de o grefă între arteră şi venă, ce se efectuează în acest moment cu ajutorul unui tub din material plastic.

http://multivu.prarticlewire.com/mnr/mnr_lib/201002/players/player-single.swf?job=48336

Sursa: AFP