Fumătorii nu mai sunt angajaţi în spitalele din SUA

11 02. 2011, 11:04

Anunţurile de angajare menţionează în mod explicit că sunt căutate în exclusivitate persoane nefumătoare, urmând ca cei ce trec de interviul de angajare să fie supuşi unui test de urină, pentru a verifica dacă nicotina este prezentă în organism. De asemenea, noii angajaţi surprinşi fumând vor fi concediaţi.

În ultimele 6 luni, spitale din Florida, Georgia, Massachusetts, Missouri, Ohio, Pennsylvania, Tennessee şi Texas au adoptat politica anti-fumat, modelul lor fiind preluat din ce în ce mai multe companii din domeniul sănătăţii.

Paul Terpeluk, director la Cleveland Clinic, care aplică această politică din 2007, susţine că din ce în ce mai multe unităţi medicale îi cer sfatul, pentru a aplica acest model. "În ultimele 6-12 luni avem foarte multe solicitări din partea altor spitale, care vor să ştie cum pot aplica acest model. Tendinţa pare să se accelereze, iar în câţiva ani cred că veţi vedea foarte multe spitale mari aplicând modelul nostru", susţine el.

Unul din 5 americani fumează, iar tutunul este considerat unul din principalii factori ce duc la deces. Conform unui studiu al guvernului american, un angajat fumător îl costă pe angajator cu 3.391$ de dolari pe an mai mult decât un nefumător, ca urmare a productivităţii mai scăzute şi a costurilor mai mari în ceea ce priveşte asigurarea medicală.

"Ni se pare nedrept ca angajaţii noştri care au un stil de viaţă sănătos să-i subvenţioneze pe cei care nu au", explică Steven C. Bjelich, şeful St. Francis Medical Center, care nu mai angajează fumători începând de luna trecută.

Deşi majoritatea companiilor aplică aceste reguli doar în cazul noilor angajaţi, există şi excepţii. Recent, un salariat al Truman Medical Center din Kansas City a revenit din pauza de masă mirosind a tutun. Confruntat de managerul său, acesta a recunoscut că a fumat, fiind apoi concediat.

Nu este primul pas în această direcţie. Acum doi ani, şeful Cleveland Clinic a stârnit controverse când a anunţat că, dacă nu ar fi ilegal, ar refuza să angajeze persoane obeze.

Practica a fost condamnată de către organizaţiile ce pledează pentru drepturile lucrătorilor. Lewis Maltby, preşedintele Workrights Institute, crede că această politică este periculoasă. "Nu este nimic unic în a fuma. Numărul lucrurilor pe care le facem în viaţa noastră privată ce au un efect negativ asupra sănătăţii este nelimitat. Dacă nu e fumatul, e berea. Dacă nu bem bere, poate mâncăm cheeseburgeri. Ca să nu vorbim despre viaţa sexuală...", pledează el.
Sursa: NY Timeshttp://www.descopera.ro/media/poll.swf