Omul şi maşina se luptă într-o încleştare a… cunoaşterii (VIDEO)

17 02. 2011, 11:38

În ianuarie au avut loc runde de antrenament "Jeopardy" în care Watson a ocupat locul de concurent imbatabil, urmând ca în luna februarie supercomputerul să fie prezent în trei ediţii oficiale televizate ale concursului. Primele două episoade au fost deja difuzate pe 14 şi 15 februarie de către un post TV din SUA.

Prima ediţie s-a terminat prin scor de egalitate între Watson şi Brad Rutter (5.000 de dolari), pentru ca în cea de-a doua supercomputerul IBM să se detaşeze de ambii adversari, ocupând locul întâi cu suma de aproximativ 35.000 de dolari. În runda finală, care a avut loc miercuri seara, Watson a câştigat zdrobitor în faţa adversarilor săi umani, obţinând suma de 1.000.000 de dolari, bani care vor fi donaţi în scopuri umanitare. Este interesant de menţionat faptul că ultima întrebare a concursului Jeopardy a vizat destul de pregnant spaţiul românesc, după cum se poate observa chiar în imaginea de cover a ştirii şi în ultimul videoclip. Watson răspunde la întrebări cu o voce rece de computer, afişându-şi nivelul de siguranţă şi "bucuria" prin simpla schimbare a culorilor avatarului său aşezat deasupra unuia dintre pupitrele de concurs.



Este evident că Watson e o maşinărie inteligentă, capabilă să facă asocieri rapide de informaţii şi să interpreteze corect modurile în care sunt puse întrebările. Deşi abilitatea lui Watson de a înţelege întrebările, a semnala acest lucru şi a da răspunsul corect poate părea foarte umană, tehnologia propriu-zisă care îi stă la bază (denumită DeepQA de către IBM) este foarte "computeristică".



Watson posedă mii de algoritmi pe care îi procesează în analizarea întrebărilor primite, atât pentru comprehensiune cât şi pentru formularea răspunsului. Prinsoarea este că, în loc să proceseze secvenţial şi succesiv datele, computerul îşi desfăşoară procesele simultan şi compară toate miile de rezultate la final, potrivind un potenţial sens al întrebării cu un potenţial răspuns.



Algoritmii sunt susţinuţi de bogate baze de date, fără a exista, atenţie, o conexiune activă la Internet. Dacă ar avea una, ar însemna că trişează, în termeni Jeopardy. Mare parte din forţa brută a abordării IBM din spatele Watson este confruntarea limbajului natural al întrebărilor cu vaste informaţii literare şi alte date conţinute de baza lui Watson pentru a-şi face o mai coerentă idee asupra unui context. Computerul dispune şi de un dicţionar, dar definiţiile cuvintelor pe care le cuprinde acesta nu sunt neapărat folositoare în cadrul jocului Jeopardy sau într-o conversaţie umană obişnuită.



În timp, Watson învaţă în ce altgoritmi să aibă încredere în funcţie de situaţii, îşi prezintă răspunsurile afişând şi un nivel al siguranţei răspunsului şi ilustează trei posibilităţi luate în considerare ca potenţiale răspunsuri la fiecare întrebare primită

Sursa: Engadget

Descoperă lumea în care trăieşti: