Sadhu-şii nepalezi nu mai au voie să vândă cannabis la temple

03 03. 2011, 13:13

Sadhu-şii celebrează în mod tradiţional sărbătoarea Shivaratri fumând mari cantităţi de cannabis. Cu toate acestea, poliţia din Kathmandu a anunţat că orice persoană care va fi prinsă vânzând droguri în apropierea templului Pashupatinath, va fi arestată pe loc.

Până în prezent, aproximativ 20 de sadhu-şi au fost arestaţi şi expulzaţi în afara capitalei nepaleze.

Obiceiul îşi are originea într-un străvechi text religios conform căruia zeul Shiva stă pe muntele Kailasa, aşezat pe o blană de tigru şi fumează cannabis.
Din acest motiv, sadhu-şii care trăiesc de obicei în păduri, temple şi peşteri, consideră că folosirea acestui drog uşor este precum o binecuvântare primită de la zeul Shiva.

Cu toate acestea, autorităţie au o altă părere:
" Am observat că în ultimii ani, folosirea drogurilor a devenit mult mai importantă chiar decât îndeplinirea ritualurilor şi trăirea religioasă. În plus, se pare ca sadhu-şii profită de statutul lor şi vin cu cantităţi mari de haşiş pe care urmăresc să le vândă turiştilor străini. Am pregătit deja o echipă de 25 de poliţişti care vor fi infiltraţi în mulţime", declară Sushil Nahata, din partea Pashupati Area Development.



Sursa: BBCNews