A început era ochilor bionici! Prima retină artificială aprobată (VIDEO)

07 03. 2011, 13:25

Dispozitivul va fi disponibil începând cu această vară şi va costa aproximativ 100.000 de dolari, plus costurile chirurgicale. În toamnă, compania ce a creat acest implant va încerca să obţină aprobarea şi pentru comercializarea acestuia în SUA.

Pacienţii ce vor folosi acest implant retinal nu îşi vor recăpăta integral vederea, ci vor putea să vadă forme, lumina şi limitele obiectelor. Imaginea este neclară deoarece are echivalentul a 60 de pixeli, în comparaţie cu milioanele de pixeli pe care o retină sănătoasă îi oferă creierului. Implantul permite un câmp de vedere de 20 de grade.



Un aspect inedit al implantului retinal este faptul că nu se foloseşte de ochi pentru a vedea, ci apelează la o cameră. De aceea, acest implant reprezintă primul ochi bionic din istoria omenirii.

Pe măsură ce tehnologia va avansa, implanturile retinale vor putea beneficia în viitor de camere mai bune, cu cipuri capabile să proceseze o rezoluţie mai înaltă. Producătorii promit că implantul va putea fi upgradat atât din punct de vedere hardware, cât şi software.

De asemenea, producătorii susţin că procesorul video permite ajustarea contrastului în funcţie de preferinţele pacientului.

Implantul a fost deja folosit cu succes, permiţând unor pacienţi ce sufereau de retinită pigmentară să vadă pentru prima dată.

http://cache.tare.ro/4d749ddc9accf/videoplayer.swf?key=984724c54e0e16382c345152efaea2ec

Sursa: CBS