Începe „Ora de Ştiinţă” cu Discovery Channel – program educativ prin care copiii descoperă că ştiinţa poate fi distractivă!

10 03. 2011, 12:10

Special conceput pentru elevii claselor a V-a, programul va fi derulat în intervalul 14 martie - 15 aprilie în zece şcoli din Bucureşti. Pe parcursul orelor interactive, elevii vor avea şansa să devină "mici oameni de ştiinţă" şi vor participa activ la reproducerea unora dintre cele mai interesante fenomene din mediul înconjurător. Lecţiile vor fi conduse de "Profesorul Trăsnit", un moderator experimentat care va jongla cu noţiuni diferite din fizică, chimie sau biologie pentru a stimula imaginaţia copiilor şi a-i face să se apropie cu plăcere de universul ştiinţei.

Programul educativ este inspirat dintr-un proiect special Discovery Channel, numit Vânătorii de Mituri - Ora de Ştiinţă, ce constă în scurte filme, gândite special pentru copii, în care Kari Byron, prezentatoarea din Vânătorii de Mituri, realizează diverse teste şi demonstraţii menite să arate că ştiinţa poate fi şi distractivă. Incluse în cadrul emisiunii Vânătorii de Mituri în locul pauzelor publicitare, filmuleţele vor fi difuzate pe Discovery Channel începând cu 21 martie, de la ora 13.00.

"Mulţi tineri asociază ştiinţa cu un domeniu arid: oameni serioşi, îmbrăcaţi în halate albe care vorbesc o limbă străină pentru ei. Proiectul nostru are menirea să le demonstreze tocmai contrariul. Mai mult chiar, noţiunile ştiinţifice sunt foarte uşor de înţeles atunci când sunt explicate într-un mod practic şi distractiv" spune Ada Roseti, Channel Director Europa de Sud-Est. "Discovery Channel are o tradiţie lungă în susţinerea şi promovarea ştiinţei într-un mod accesibil, prin programe cum sunt Vânătorii de mituri, Brainiac sau Cum se fabrică - programe dinamice, amuzante, care combină divertismentul şi cunoaşterea în mod original".

Modalitatea originală de susţinere a orelor a fost concepută pentru a se adapta nevoii copiilor de această vârstă, care asimilează mai uşor informaţiile în cadrul lecţiilor interactive. Folosindu-se de obiecte şi materiale uzuale, reciclabile, pe care le găsesc în jurul lor, copiii vor învăţa jucându-se, vor amesteca substanţe, vor experimenta diferenţele de presiune şi electricitatea statică şi, în acelaşi timp, se vor amuza copios de stângăciile "Profesorului Trăsnit".

"Este important pentru copii să înţeleagă de la o vârstă fragedă că ştiinţa este accesibilă şi frumoasă, că jocul şi învăţarea pot deschide, împreună, noi perspective şi că numai încercând vor avea şansa să-şi descopere talente şi pasiuni care se pot transforma - de ce nu? -, chiar într-o profesie, în viitor" a declarat Mirela Şişman, Inspector pentru Educaţie Permanentă în cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti."Salutăm acest program, care prin informaţiile prezentate şi structura originală a lecţiilor dezvăluie copiilor o nouă viziune asupra noţiunilor ştiinţifice".