Prima pagină D:News

Vremea poate influenţa efectul medicamentelor

03.13.2011 | ● Vizualizări: 160
Vremea poate influenţa efectul medicamentelor     medicină, sănătate, vitamina, medicament, soare, enzimă, warfarina + zoom
Galerie foto (1)

E posibil să avem nevoie de doze diferite diferite de „doctorii” în timpul iernii, în comparaţie cu perioada de vară: medicii suedezi au descoperit că soarele influenţează metabolizarea substanţelor medicamentoase.

O enzimă produsă în ficat şi numită CYP3A4 este implicată înmetabolizarea unor medicamente, iar "fabricarea" acestei enzimeeste stimulată de vitamina D, produsă în piele sub influenţarazelor solare.
Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Stockholm au studiatmodul în care variază - în timpul verii şi în cursul iernii -concentraţiile sangvine ale unor medicamente imunosupresoare: treidespre care se ştie că sunt degradate sub acţiunea enzimei CYP3A4şi un altul, care este metabolizat pe o cale diferită.

Studiul a durat 10 ani şi a implicat analiza a peste 70.000probe de sânge, prelevate de la 6.000 de pacienţi aflaţi subtratament cu unul sau altul dintre medicamente.

Rezultatele au arătat că nivelurile sangvine a două dintre celetrei medicamente metabolizate de enzima CYP3A4 au variatsemnficativ, fiind cu 7% şi, respectiv, cu 17% mai mici în timpulverii, când concentraţia de vitamina D în corp era mai mare şi,consecutiv, producţia de CYP3A4 era şi ea mai mare.Concluzia a fost că, în timpul lunilor mai însorite, subinfluenţa cantităţii mai mari de vitamina D sintetizate, organismulmetabolizează mai rapid aceste medicamente. (Pentru cel de-altreilea medicament din această categorie, rezultatele nu au fostconcludente, cercetătorii sperând să elucideze problema prinstudiile viitoare).

Nu au fost observate variaţii în cazul medicamentuluimetabolizat fără intervenţia CYP3A4.

Rezultatele sunt importante pentru ajustarea dozelor de medicamente în funcţie de perioadeleanului, cu atât mai mult cu cât enzima CYP3A4 e implicată înmetabolizarea a aproximativ jumătate din medicamentele folosite înmod uzual.

În plus, e posibil ca şi alte enzime înrudite (şi implicate înmetabolizarea altor medicamente) să fie afectate de schimbările înconcentraţia vitaminei D.

De pildă, warfarina - un medicament anticoagulant - estemetabolizată prin intervenţia unei enzime diferite, dar aparţinândaceleiaşi familii CYP, iar autorii studiului încearcă, în prezent,să afle dacă vitamina D influenţează şi concentraţia warfarinei.Variaţiile nivelului de warfarină ar putea avea consecinţeimportante asupra sănătăţii, o concentraţie prea mare putânddetermina hemoragii periculoase.

Sursa: New Scientist