Tsunami-ul japonez ucide albatroşii din Hawaii

21 03. 2011, 12:31

Mii de petreli şi alte păsări marine au fost, de asemenea, ucise după ce valurile imense ale tsunami-ului au măturat atolul Midway. Zonă făcea parte dintr-o rezervaţie care adăpostea peste 2 milioane de exemplare de păsări.

Unul dintre norocoşii supravieţuitori cu pene este Wisdom, un albatros în vârstă de 60 de ani, care este şi purtătorul titlului de cea mai vârstnică pasăre din SUA.
Midway este unul dintre cei mai izolaţi atoli de corali din lume. După ce baza navală a armatei americane a fost închisă definitiv în anul 1993, aici a fost înfiinţat un sanctuar destinat protejării ecosistemului fragil din zonă.
US Fish and Wildlife Service a raportat că un număr de circa 1.000 de exemplare tinere şi adulte, aparţinând speciei albatrosului Laysan, au fost ucise de impactul nimicitor al valurilor. Zeci de mii de pui proaspăt eclozaţi au avut, din nefericire, aceeaşi soartă.

Valurile înalte de aproximativ 1,5 metri, s-au izbit de atol pe data de 10 martie, imediat după miezul nopţii, când păsările se odihneau pe acest avanpost natural situat cu puţin deasupra nivelului mării. Valurile au măturat 60% din suprafaţa Insulei de Est, un atol de corali cu suprafaţa de doar 150 hectare. Printre victime se număra şi mii de exemplare din specia petrelului Bonin, păsări marine asemănătoare cu pescăruşii. Nu se cunoaşte impactul acestei catastrofe naturale asupra populaţiilor locale de foci, raţe şi ţestoase marine.


Sursă: BBCNews