Prima pagină D:News

Femeile tinere şi înstărite sunt mai predispuse la cancer de piele

Redactia Descopera.ro | 03.23.2011 | ● Vizualizări: 299
Femeile tinere şi înstărite sunt mai predispuse la cancer de piele      medicină, sănătate, cancer, melanom, piele, nivel de trai + zoom
Galerie foto (1)

Tinerele femei cu un nivel de trai ridicat sunt predispuse la cea mai periculoasă formă de cancer de piele, au avertizat expertii medicali.

Cu cât îşi petrec mai mult timp din vacanţe pe plaje însorite, cu atât tinerele femei riscă mai mult să se îmbolnăvească de melanom.

Într-un studiu efectuat pe un eşantion de 3.800 de femei cu vârste cuprinse între 15 şi 39 de ani, cercetătorii arată că persoanele care locuiesc în zone luxoase sunt mai predispuse la această formă de cancer.

Melanomul este cel mai puţin frecvent tip de cancer al pielii, dar şi cel mai grav. În stadiile avansate, se poate răspândi, pe cale hematogenă sau limfatică, la alte organe sau la oase, vindecarea fiind puţin probabilă în aceste cazuri.

Principalele simptome ale acestei boli sunt apariţia a numeroase aluniţe sau mărirea şi înnegrirea celor existente.

Amelia Hausauer, de la Universitatea din California, împreună cu o echipă de cercetători, a analizat apariţia cancerului de piele la femei între anii 1988 şi 2002.

În urma studiului, s-a observat că cea mai mare creştere a numărului de cazuri s-a înregistrat în rândul populaţiei din păturile înstărite ale societăţii, corelat cu rata mare a expunerii la radiaţiile UV în rândul aceloraşi categorii.

După opinia dr. Hausauer, principalele cauze ale acestor evoluţii nefericite sunt, pe lângă factorii genetici, bronzarea la solar şi expunerea de lunga durată la soare.

Persoanele care locuiesc în cartiere de lux prezintă o incidenţă cu 80% mai mare a cazurilor de melanom, fiind mult mai expuse la radiaţiile UV decât restul populaţiei.

"Înţelegerea modului în care funcţionează această legătura dintre statutul socio-economic şi radiaţiile UV este foarte importantă, atât pentru educaţie, cât şi pentru prevenirea cancerului de piele", a afirmat dr Hausauer.

Sursa: Mail Online