Avea colţii ca nişte pumnale, dar era vegetarian

26 03. 2011, 00:00

De curând, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Piaui, Brazilia, au descoperit fosile ale unei asemenea creaturi: un animal erbivor, înzestrat însă cu nişte canini enormi, ce amintesc de cei mai feroce prădători preistorici.

Animalul, care avea dimensiunile unui câine de talie mare, a trăit acum 260 de milioane de ani, pe teritoriul Braziliei de azi şi avea caninii superiori de 13 centimetri lungime.

Deşi animalele cu asemenea dinţi erau, în general, carnivore, în cazul speciei Tiarajudens eccentricus, cum a fost numit erbivorul nou-descoperit, colţii foloseau, cel mai probabil, ca mijloc de luptă pentru teritoriu, pentru resurse sau pentru femele, aşa cum se observă azi la cerbul moscat.

Pe lângă colţii-pumnal, acest animal avea, pe cerul gurii, şiruri de dinţi speciali pentru mestecat. Maxilarul inferior al exemplarului descoperit este incomplet, dar cercetătorii cred că dentiţia lui era asemănătoare celei de pe maxilarul superior.

Tiarajudens se încadrează într-o grupă de animale numite anomodonte, denumite şi reptile mamaliene, erbivore cu rol important în ecosistemele perioadei respective.

Descoperirea acestei creaturi are o importanţă semnificativă pentru studiul evoluţiei animalelor care se hrănesc cu plante.

În plus, se pare că acest animal aparţine unei grupe noi de anomodonte, care au trăit în ceea ce azi numim Gondwana (blocul continental sudic, rezultat din împărţirea meridională a continentului Pangeea şi care s-a fragmentat ulterior, formând America de Sud, Africa, Australia, Madagascar şi Antarctica).

Sursa: The Huffington Post