Plastic biodegradabil? Da, din oase şi carne de animale

30 03. 2011, 11:06

Fehime Vatansever, împreună cu colegii săi de la Universitatea din Clemson, folosesc ca materie brută pentru fabricarea plasticului oasele şi carnea animalelor. Ei consideră că aceste materiale sunt de preferat în favoarea produselor chimice din petrol. În compoziţia materialului de plastic, studenţii au folosit şi fibră sintetică de polietilenă (UHMWPE) - un plastic dur folosit şi la fabricarea snowboard-urilor şi în conceperea articulaţiilor artificiale. Bioplasticul rezultat este aproape la fel de durabil ca UHMWPE, şi este parţial biodegradabil.

Oamenii de ştiinţă consideră că resturile de carne şi oase au provocat răspândirea encefalopatiei spongiforme bovine, cunoscută şi sub numele de boala vacii nebune. Vacile au fost hrănite frecvent cu un amestec de oase şi carne, resturi folosite pentru hrana animalelor deoarece sunt bogate în proteine şi aminoacizi.

În 1997, Food and Drug Administration a interzis această practică, deşi încă se mai foloseşte făina de oase şi carnea altor animale în alimentaţia animalelor de companie. Industria americană a cărnii produce aproximativ patru miliarde de kilograme de praf de proteine în fiecare an, având în compoziţie carne şi făină de oase.

Făina de oase este transformată în îngrăşământ pentru grădini, dar neexistând o cerere mare pentru acest produs, majoritatea resturilor sunt depozitate în locuri special amenajate pentru aceste deşeuri, unde sunt tratate cu chimicale pentru împiedicarea răspândirii bolii vacii nebune.

Crearea plasticului din făina de oase şi din carne ar duce la desfiinţarea spaţiilor de depozitare. Procesul de fabricare a plasticului nu este unul periculos, acesta având proprietatea de a dezactiva agenţii infecţioşi ce duc la răspândirea bolii vacii nebune.

Acestea nu sunt primele eforturi de a folosire a cărnii animalelor sacrificate ca resursă regenerabilă. În Marea Britanie, carnea şi oasele oilor şi vitelor sacrificate din cauza febrei aftoase şi a bolii vacii nebune au fost folosite pentru a genera energie electrică.

Sursa: Popsci