Britanicii sunt încurajaţi să facă teste genetice înainte de a face copii

08 04. 2011, 11:21

Oficialii afirmă că testele ar trebui să fie puse la dispoziţia oricărui cuplu care ar putea beneficia de acestea. Unele teste efectuate înainte conceperii unui copil sunt deja folosite de către persoanele care au un risc ridicat de transmitere a unei boli genetice, cum ar fi fibroza chistică, sau anemia falciformă.

Doctor Frances Flinter, consultant genetician la Spitalul Guys and St Thomas' din Londra, afirmă că accesul la teste genetice oferă pacienţilor mai multe date şi posibilitatea de a face o alegere în cunoştiinţă de cauză.

"Oamenilor ar trebui să li se spună despre disponibilitatea acestor teste şi să li se pună la dispoziţie informaţii de care au nevoie. Totodată nu cred că trebuie ca pacienţii să fie încurajaţi să îşi facă testele; este important ca oamenii să ia propriile decizii şi să declare dacă doresc să aibă acces la acest tip de informaţii", susţine dr. Flinter.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate a declarat că "examinarea genetică poate fi un instrument important în diagnosticarea şi evaluarea riscului unei persoane".

Sursa: BBC News