La 50 de ani de la zborul istoric al lui Gagarin în spaţiu, noi detalii ies la iveală!

12 04. 2011, 11:22

Unul dintre ultimele lucruri pe care Yuri Gagarin le-a făcut înainte de a pleca în spaţiu a fost de a se asigura că va avea destui cârnaţi pentru călătoria de întoarcere înapoi spre Moscova. Această este unul dintre noile detalii aflate în urma publicării unui material secret de 700 de pagini legat de viaţa faimosului cosmonaut.

Călătoria în spaţiu l-a transformat instantaneu pe Gagarin într-o celebritate, a cărui farmec a devenit o armă puternică pentru propaganda Uniunii Sovietice în lupta ideologică împotriva Statelor Unite din timpul Războiului Rece. Casca de cosmonaut şi zâmbetul lui Gagarin au devenit imediat imaginea principală a timbrelor sovietice, în timp ce eroismul lui s-a transformat într-un subiect de literatură şcoalară, comparabilă cu învăţăturile lui Lenin.

Autorităţile ruse au hotărât ca aniversarea a 50 de ani de la primul zbor al unui om în spaţiu să se transforme într-unul naţional, ce se va întinde de la sălile de la Kremlin până la Staţia Spaţială Internaţională. Preşedintele rus Dmitri Medvedev a planificat o vizită la centrul de control al misiunii din afara Moscovei, în timp ce mentorul său Vladimir Putin se va întâlni cu cosmonauţi ruşi şi ucrainieni în Ucraina.

Gagarin este amintit pentru celebra replică "Poyekhali!", în timp ce nava spaţială se ridica de la sol. Această frază ar putea fi tradusă drept "Hai să mergem!" sau "Să pornim!", devenind o expresie des întâlnită în lexiconul rus.

În materialul secret recent dezvăluit a ieşit la iveală conversaţia dintre Gagarin şi Sergei Koroliov, principalul proiectant al rachetei cu care cosmonautul rus a zburat în spaţiu. Una dintre cele mai mari griji ale lui Korolyov era ca astronautul să aibă destulă mâncare atunci când revine pe Pământ.

"Ai cârnaţi, bomboane şi gem, pentru a merge cu ceaiul. Şaizeci şi trei de bucăţi, te vei îngrăşa. Când te întorci astăzi, să mănânci totul imediat" i-a spus Korolyov lui Gagarin. Cosmonautul i-a răspuns cu o glumă: "cel mai important lucru este că am cârnaţi, ca să meargă bine cu alcoolul!".

Totodata s-au dezvăluit înregistrări cu Gagarin în care acesta era surprins cântând şi fluierând cu doar câteva minute înainte de zborul istoric. Verificările de ultim minut nu au mers bine, iar la un moment dat, lui Gagarin i s-a cerut să rupă o bucată de bandă adezivă şi să lipească o piesă a echipamentului, pentru că "am uitat să lipim partea aceea". Mai târziu, lui Gagarin i s-a cerut să ajusteze trapa de intrare deoarece unul dintre contactele de pe panoul de control nu se aprindea. Cosmonautul nu a fost deloc îngrijorat de aceste probleme, conform înregistrărilor.

Odată ce nava spaţială a fost înâlţătă, Gagarin a început să raporteze cu entuziasm tot ceea ce vede în jur. Diferiţi istorici declară că cea mai mare temere a oficialilor a fost aceea că astronautul îşi va pierde cunoştinţă odată ce va ajunge în spaţiu.

Spre mirarea acestora, ajuns în spaţiu, Gagarin a raportat pentru staţia de control de la sol că "senzaţia de imponderabilitate este foarte plăcută. Este ca şi cum ai înota".

Doreşti să vezi planeta din spaţiu aşa cum a văzut-o Gagarin? Urmăreşte acest documentar!

Sursa: AFP