Prima pagină D:News

Un cercetător american a conceput limba ce ne va permite să vorbim cu delfinii!

05.11.2011 | ● Vizualizări: 270
Un cercetător american a conceput limba ce ne va permite să vorbim cu delfinii!     delfini, comunicare, limba, limbaj, sunete + zoom
Galerie foto (1)

Delfinii înţeleg mai bine de 100 de cuvinte şi comenzi date de oameni, iar în ultimul timp folosesc iPad-ul pentru a învăţa abilităţi de bază în comunicare. Cu toate acestea, unii oameni de ştiinţă consideră că este nedrept ca numai ei să înveţe limbajul nostru. Prin urmare, un cercetător din Florida şi-a propus să inventeze un limbaj care să poată fi înţeles şi utilizat atât de oameni cât şi de delfini.

Denise Herzing, fondator al proiectului Dolphin Wild dinJupiter, Florida, împreună cu Starner Thad, un cercetator îndomeniul inteligenţei artificiale din cadrul Georgia Tech, audezvoltat un proiect numit ​​Telemetria şi auzulcetaceelor (CHAT - CetaceanHearing and Telemetry).

Un prototip al acestui dispozitiv nou creat care va fi testat înaceastă vară va avea în componenţă un computer mic introdus într-unînveliş impermeabil şi două hidrofoane capabile să detectezefrecvenţele sunetelor produse de delfini. Un scafandru va aveaacest dispozitiv aşezat pe piept şi cu ajutoru unei telecomenzi vaputea selecta sunetul pe care doreşte să îl redea ca răspuns.

Scafandrul va purta şi o mască dotată cu leduri care îi vorindica direcţia de unde provine sunetul, astfel încît el să îşipoată da seama care delfin comunică.Cercetătorii speră să creeze un nou tip de limbaj utilizândmetoda întrebare - răspuns.

Scafandrul va putea activa unul dintre cele opt sunete pe carele poate produce aparatul şi care corespund dorinţelor delfinilorprecum "joacă-te cu alge" sau "mergi în urma valurilor făcute debarcă". Cu ajutorul unui software scafandrul va putea şti dacădelfinul imită sunetul.

În timp, sistemul va fi îmbunătăţit pentru a putea recunoaşteaccentul fiecărui delfin şi a învăţa să descifreze şi alte suneteproduse de aceste mamifere.

În cele din urmă, scopul este de a servi ca un fel de piatră dinRosetta pentru delfini, ajutând la descifrarea limbajului acestoraîn acelaşi fel în care vechea comoară ne-a permis să înţelegemhieroglifele egiptene.

Herzing a încercă să comunice bidirecţional cu delfiniisălbatici încă din 1998, iar până acum a reuţit cu succes să îiînveţe pe aceştia să asocieze simboluri cu anumite comenzispecifice.

Sistemul va reprezenta un avantaj atât pentru delfini cât şipentru oameni, permiţându-le acestora din urmă să comunice într-unmod mult mai pe placul cetaceelor.

Sursa: PopSci

Tag-uri: delfini | comunicare | limba | limbaj | sunete