Home » D:News » Google doreşte ca maşinile fără şofer să fie acceptate pe drumurile publice

Google doreşte ca maşinile fără şofer să fie acceptate pe drumurile publice

Publicat: 17.05.2011
Google doreşte ca maşinile fără şofer să fie acceptate pe drumurile publice
Google, un pionier în industria maşinilor care se conduc singure, fără şofer, face acţiuni de lobby în statul american Nevada pentru a obţine dreptul legal ca aceste autovehicule să poate fi folosite pe drumurile publice.

Noua legislaţie propusă ar include o derogare de la interdicţia de a folosi telefonul mobil în timpul şofatului. Cele două proiecte de lege, care au primit puţină atenţie în afara Nevadei, sunt introduse la mai puţin de un an de când Google a recunoscut că lucrează la un prototip al unei maşini care poate circula în siguranţă fără intervenţie umană.

Anul trecut, un reprezentant Google a spus că vehiculele hibrid au fost testate pe mai bine de 225.000 de kilometri în California.

Pentru a-i convinge pe membrii legislaturii din Nevada, Google l-a angajat pe lobbyistul David Goldwater pentru a promova cele două măsuri. Una dintre ele este un amendament la un proiect care să permită licenţierea şi testarea vehiculelor autonome, iar cealată prevede acceptarea utilizării telefonului mobil în timpul condusului.

Într-o declaraţie susţinută în faţa legislaturii din Nevada, Goldwater a declarat că tehnologia autonomă este mai sigură decât şofatul uman, permite folosirea unor vehicule care consumă mai puţin combustibil şi susţine dezvoltarea economică.

Deşi sistemele de siguranţă bazate pe inteligenţă artificială au intrat rapid în industria auto, cele autonome ridică probleme serioase în ceea ce priveşte siguranţa şi responsabilitatea. În plus, autorităţile au anunţat că în ultimul timp tehnologia a evoluat atât de rapid încât există pericolul depăşirii legislaţiei în vigoare. Prin urmare, în cazul în care vehiculele autonome vor deveni produse reale, vor fi implemantate legi noi.

Cele 6 autoturisme Toyota Prius şi Audi-ul TT programate de Google, sunt uşor de recunoscut, având montate deasupra un urmăritor laser şi o serie de senzori.

Întregul proiect este condus de Thrun Sebastian, specialist în studierea inteligenţei artificiale şi fost profesor în cadrul Universităţii Stanford.

Sursa: New York Times

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase