„Maşina de citit gânduri” a cercetătorilor scoţieni, un pas înainte spre interfaţa creier-computer

20 05. 2011, 10:26

Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au realizat un test pe şase voluntari, cărora le-au arătat imagini cu oameni ce afişează diferite emoţii - fericire, frică şi surprindere.

În anumite experienţe, o parte a imaginilor a fost acoperită astfel încât să fie vizibili doar ochii şi buzele. Participanţii au fost mai apoi rugati sa identifice emoţiile afişate în timp ce electrozii ataşaţi pe scalp măsurau undele cerebrale ale voluntarilor.

Cercetătorii au fost capabili să demonstreze că undele cerebrale variază în funcţie de partea feţei la care privim. Undele beta cu o valoare de 12 hertzi poartă informaţii referitoare la ochi, în timp ce undele theta, cu o valoare de 4 hertzi, sunt asociate cu partea gurii.

Informaţiile au fost codificate în funcţie de faza şi durata undei cerebrale, şi mai puţin prin amplitudinea sau puterea ei.

Profesorul Philippe Schyns, cel care a condus studiul, a declarat că "acest proces este ca unul de deblocare a unui canal de televiziune care este codat: ştiam că există conţinut, dar nu puteam să-l vedem. Acum putem face acest lucru".

"Felul în care creierul codează informaţiile vizuale care ajută la recunoaşterea feţelor a fost un mister pentru noi. În timp ce suntem capabili să detectăm activitatea EEG din diferite zone cerebrale în timpul executării unor actiuni, nu am ştiut ce fel de informaţie este transmisă cu ajutorul aceste unde cerebrale" continuă acesta.

"Ceea ce am făcut a fost să descoperim o cale de decodare a undelor cerebrale şi de identificare a mesajelor purtate de acestea" a adăugat el.

Profesorul Schyns a menţionat că studiul dezvăluie modul în care creierul transformă diferite modele şi caracteristici vizuale în diferite unde cerebrale.

"Procesul este asemănător cu cel al codării diferitelor staţii radio în funcţie de frecvenţa dorită. Acest lucru are un potenţial imens în dezvoltarea interfeţelor creier-calculator" a subliniat Philippe Schyns.

Actualul studiu a fost publicat în Jurnalul Online Public Library of Science Biology.

Sursa: Daily Mail