Americanii confirmă: Nu s-a descoperit nicio particulă!

15 06. 2011, 00:00

Cercetările iniţiale au cauzat o adevărată furtună în comunitatea ştiinţifică internaţională, precum şi o serie de speculaţii în privinţa detectării celebrului deja boson al lui Higgs.

Cu toate acestea, colaborarea dintre laboratoarele DZero şi US Department of Energy's Fermi National Accelerator Laboratory, nu a găsit nimic în urma experimentelor efectuate.

"Cu toate că a avut loc o coliziune între circa două sute de trilioane de particule, nu am observat excesul de energie raportat de proiectul nostru soră, respectiv Collider Detector din Fermilab", declară Dmitri Denisov, purtătorul de cuvânt al celor de la DZero.

"Timp de peste un an de zile, fizicienii au studiat ceea ce la prima vedere părea o creştere ciudată a fluxului de date remise de către Tevatron, puternicul accelerator de particule din cadrul laboratoarelor Fermi lab.

"De fapt, aceasta este reţeta după care funcţionează ştiinţa. Este vorba de verificări independente ale oricărei noi observaţii, deoarece acesta este principiul de bază al cercetării ştiinţifice", declară la rândul său cercetătorul Stefan Soldner-Rembold.

Tevatronul a fost odată cel mai puternic accerelator de particule din lume, până în anul 2008, când a fost dat în funcţiune celebrul Large Hadron Collider, sub egida CERN.

Sursa: France24