Prima pagină D:News

Vaccinul împotriva cancerului de col uterin a fost declarat un succes

06.20.2011 | ● Vizualizări: 898
Vaccinul împotriva cancerului de col uterin a fost declarat un succes     vaccin, cancer cervical, hpv, lancet + zoom
Galerie foto (1)

Vaccinarea împotriva HPV (virusul papiloma uman), care cauzează cancerul de col uterin, constituie un succes, relevă un nou studiu.

Un studiu realizat in Australia, una dintre primele ţări care aintrodus vaccinarea, a arătat o scădere a anomaliilor de col uterin- modificări ale celulelor colului uterin, care pot fi precursoareale cancerului.

Australia a introdus la nivel naţional vaccinarea împotriva HPVpentru femei cu vârsta între 12 - 26 încă din 2007.

Deşi va dura mai mulţi ani până se va afla dacă programele devaccinare au redus numărul cazurilor de cancer de col uterin,oamenii de ştiinţă australieni au fost capabili sa analizezerezultatele pe baza unor teste, pentru a afla dacă a existat vreoscădere a numărului de femeile tinere care au modificari celulareanormale.În urma cercetărilor s-a observat că în rândul fetelormai mici de 17 ani s-a înregistrat o reducere semnificativă aacestor anormalităţi, ajungându-se de la 0,80%, la 0,42% -- aproapeo înjumătăţire a numărului de cazuri. Cu toate acestea,aşa cum era de asteptat, în rândul femeilor peste 17 ani nu s-aînregistrat nicio schimbare, din moment ce vaccinul este eficientdoar în cazul femeilor care nu şi-au început viaţa sexuală. Aceastăconstatare, spun autorii, "consolidează oportunitatea dedirecţionare a vaccinurilor profilactice HPV la fetepre-adolescente".

Cercetătorii speră ca aceste rezultate sunt adevărate dovezi aleeficienţei vaccinului. Pentru a dovedi acest fapt ei şi-au propussă stabilească dacă rezultatele au venit ca răspuns la vaccinaresau dacă ele au fost influenţate de alţi factori.

Deşi este foarte probabil ca rezultatele să evidenţieze urmărilevaccinului, va fi efectuată o analiză suplimentară a informaţiilordespre pacienţi, verificându-se dacă numărul de teste Papanicolaupe care femeile le-au efectuat este relevant, pentru a clarificadacă vaccinul constituie singura cauză a reducerii cazurilor deanomalii celulare.

Experţii din domeniul sănătăţii publice spun că femeile nu artrebui să considere că nu sunt vulnerabile la această boală dupăvaccinare şi că ele ar trebui să meargă în continuare la controlulperiodic.

Marea Britanie a introdus propriul program de vaccinareîmpotriva cancerului de col uterin, în septembrie 2008, pentrufetele cu vârste cuprinse între 12 -18 ani.

Costul s-a ridicat la 100 de milioane de lire sterline pe an.Dintre cele două vaccinuri disponibile, Marea Britanie a decis săcumpere Cervarix, produs de compania britanică GlaxoSmithKline,chiar dacă acesta nu oferă o protecţie suplimentară împotrivaverucilor genitale.

În ciuda grijii că părinţii ar refuza vaccinarea fiicelor lorîmpotriva unui virus cu transmitere sexuală, statisticile au arătatdestul de mulţi au acceptat acest program.

Sursa: The Guardian

Tag-uri: vaccin | cancer cervical | hpv | lancet