Albinele ar putea fi primele nevertebrate care au sentimente!

20 06. 2011, 09:36

Studii recente arată că dacă aceste stări de tristeţe ale albinelor ar fi interpretate precum cele ale câinilor, cailor sau oamenilor, atunci ar fi posibil ca insectele să aibă sentimente.

Autorii studiului, cercetătorii de la Universitatea din Newcastle, au afirmat că rezultatele sugerează că albinele "se aseamănă mai mult cu vertebratele, decât se credea iniţial, ele putând dezvolta sentimente".

Melissa Bateson şi Jeri Wright au testat albine pentru a observa dacă aceste insecte pot reacţiona la fel ca oamenii, fiind capabile să traducă informaţia ambiguă într-o manieră negativă. Având în vedere că spre deosebire de oameni, animalele nu pot spune ce simt, cercetătorii le-au învăţat pe albine să asocieze anumiţi stimuli precum mirosul, sunetul sau forma cu o pedeapsă sau o recompensă. În acest fel, atunci când li se va aduce un al treilea stimul ele vor putea fi evaluate. La fel cum un om deprimat vede ostilitate într-o privire neutră, la fel şi animalele pesimiste tind să trateze un indiciu incert ca pe o pedeapsă.

Cei doi coautori au dresat albinele să asocieze un miros cu un gust dulce, iar un alt miros cu unul amar. Apoi au zguduit jumătate din stupi, simulând un atac. După această întâmplare, albinele au continuat să reacţioneze la gustul dulce, dar au ezitat mai mult decât cele "neatacate" atunci când au simţit mirosul neutru.

Analizând atent creierele albinelor din stupurile zguduite, oamenii de ştiinţă au observant existenţa unui nivel crescut de dopamină, serotonină şi octopamină, substanţe care provoacă depresia.

Cercetătorii consideră că este normal ca animalele să aibă sentimente pentru a putea lua decizii. În plus este deja cunoscut faptul că albinele sunt foarte dezvoltate din punct de vedere cognitiv. Deşi cercetări anterioare au arătat că şoarecii şi câinii pot fi pesimişti, ideea ca albinele să dezvolte această capacitate este una controversată.

"De obicei, despre nevertebrat se crede că nu pot avea sentimente asemănătoare celor umane. Cu toate acestea, albinele şi vertebratele împart multe trăsături neurologice. Este foarte posibil, ca acum mult timp în urmă să fi avut un strămoş comun, iar filosofia de bază a creierelor noastre să fi rămas aceiaşi," a spus Bateson.

Totuşi ea a mai spus că rezultatele pot fi interpretate în două feluri: fie albinele au sentimente, fie percepţiile nu sunt atât de corelate cu sentimentele, pe cât cred cercetătorii. Prin urmare studiile vor continua pentru a se găsi alte tipuri de emoţii ale albinelor, precum fericirea. De asemenea se va urmării influenţa pesticidelor asupra stării emoţionale ale insectelor.

Sursa: Wired