Un medicament-minune contra cancerului, descoperit de cercetătorii britanici?

28 06. 2011, 10:27

Aceştia au reuşit să găsească un mod prin care pastilele care combate cancerul de sân ar putea fi folosite şi în tratarea altor tipuri de cancer. Tratamentul ar putea avea ca rezultat micşorarea multor sau poate chiar tuturor tipurilor de tumori, anunţă oamenii de ştiinţă de la Universitatea Newcastle. Mai mult, efectele adverse precum greaţa, ameţeala şi oboseala s-ar diminua simţitor.

Studiile se bazează pe o familie de medicamente foloste pentru tratarea cancerului cunoscute drept inhibitori de poli (ADP-riboză) polimerază şi care afectează modul în care se repară tumorile canceroase.

Acestea ţintesc formele ereditare de cancer la sân, cancer de prostată, cel ovarian şi tumorile pancreatice, care au aceeaşi genă defectă.

Cel mai important aspect al acestor medicamente este faptul că ele vor distruge tumoarea fără a afecta celulele sănătoase. Prin urmare pacienţii vor suferi mai puţine efecte adverse decât în cazul chimioterapiei, când celule sănătoase sunt afectate.

Medicamentele acţionează asupra punctelor slabe ale formelor ereditare de cancer la sân. Acestea sunt cauzate de un defect al unei gene numită BRCA1, care limitează capacitatea celulelor de a repara ADN-ul.

Celulele sănătoase au două moduri de a repara ADN-ul, dar celulele din tumorile BRCA au doar unul singur. Inhibitorii de poli (ADP- riboză) polimerază blochează această cale de refacere, oprind tumorile din creştere şi eventual, distrugându-le. Unele tumori la sân, ovariene şi de prostata se datorează defectelor genelor BRCA, dar acestea reprezintă o proporţie mică din numărul total de cazuri de cancer.

Cercetarea va permite medicamentelor să fie folosite în cazul tumorilor care nu au aceste lipsuri genetice, recreând chiar ele acest defect.

Experimentele realizate pe şoareci care aveau tumori la plămâni au arătat că blocarea unei molecule numită Cdk1 duce, de asemenea, la oprirea reparării ADN-ului. Prin urmare, atunci când animalele au fost trate cu inhibitori de poli (ADP- riboză) polimerază, cancerul a regresat.

Blocarea moleculei Cdk1 compromite repararea ADN-ului din celulele canceroase, făcându-le sensibile la inhibitorii de poli (ADP- riboză) polimerază.

"Acum va trebui să dezvoltăm un medicament eficient care să stopeze funcţionarea moleculei Cdk1, astfel încât mai mulţi pacienţi să poată beneficia de tratamentul cu inhibitorii de poli (ADP- riboză) polimerază," a afirmat cercetătorul Nicola Curtin.

Dr. Lesley Walker de la organizaţia Cancer Research UK, care a oferit finanţarea pentru acest studiu, susţine că acest nou tratament "ar putea constitui un nou instrument extrem de puternic ce poate fi folosit pentru a trata pacienţii de cancer".

Sursa: Daily Mail