Prima pagină D:News

Meditaţia transcendentală reduce la jumătate riscul de atac de cord!

Redactia Descopera.ro | 06.29.2011 | ● Vizualizări: 934
Meditaţia transcendentală reduce la jumătate riscul de atac de cord!     meditatie, medicina, atac de cord, spiritualitate, budism, studiu + zoom
Galerie foto (1)

Meditaţia mantra, care implică repetarea unui sunet de două ori pe zi, timp de 20 de minute, reduce ratele de deces în urma unui accident vascular cerebral şi atac de cord şi reduce la jumătate riscul de a fi victima unui atac de cord, arată un nou studiu.

Tehnica de relaxare a fost folosită de pacienţi cu probleme ale inimii, pe o perioadă de nouă ani, într-un experiment care a costat peste 2 milioane de dolari şi care a fost realizat de Colegiul Medical din Wisconsin.

"Efectul este mai mare sau chiar cel mai mare în comparaţie cu tratamente medicamentoase pentru boli cardiovasculare, chiar dacă în timpul experimentului pacienţii nu au renunţat la medicaţie", susţine studiul.

Cercetarea s-a realizat pe 201 bărbaţi şi femei afro-americani, având o vârstă medie de 59 de ani, care sufereau de îngustarea arterelor inimii.

Aceştia au fost selectaţi pentru a face tehnica de meditaţie transcendentală sau pentru a participa la un grup de control care a primit ore de educaţie pentru sănătate care au abordat factorii de risc tradiţionali, printre care se numără şi dieta sau exerciţiile fizice.

Profesorul Kotchen susţine că "în cazul femeilor şi al bărbaţilor afro-americani ce au probleme cu inima, tehnica meditaţiei transcendentale a scăzut riscul de producere a unui accident vascular mortal, a unui infarct miocardic non-letal şi a unui atac cerebral non-letal cu 47%".

"În acelaşi timp, participanţii la studiu au continuat să îşi ia medicamentele pentru bolile cardiovasculare, inclusiv agenţi anti-hipertensivi şi medicamente de reducere a lipidelor. În consecinţă, meditaţia a constituit un adjuvant, nu un substitut pentru îngrijirile medicale obişnuite. Deşi provocatoare, aceste observaţii ar trebui confirmate şi de alţi pacienţi".

Cercetătorii au realizat o analiză suplimentară a două subgrupuri, participanţii care au respectat cu stricteţe instrucţiunile şedinţelor de meditaţie şi un grup de pacienţi care au avut un grad ridicat de stres. Astfel, au descoperit că aceste grupuri au avut reduceri mari ale numărului de infarcte, accidente vasculare sau chiar decese. Subgrupul ce a respectat îndeaproape instrucţiunile programului a prezentat o reducere de 66%, în timp ce subgrupul cu un nivel ridicat de stres a arătat o reducere de 64%.

Co-autor al studiului, doctorul Robert Schneider a susţinut că rezultatele sunt cele mai puternice efecte documentate ale unei intervenţii minte-trup în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare.

Descoperirile au fost publicate în Arhiva Asociaţiei Medicale Americane de Medicina Internă.

Sursa: Daily Mail