Prima pagină D:News

Ultima invenţie a cercetătorilor britanici: imprimanta 3D pe bază de ciocolată! (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 07.08.2011 | ● Vizualizări: 564
Ultima invenţie a cercetătorilor britanici: imprimanta 3D pe bază de ciocolată! (VIDEO)     ciocolata, imprimanta, 3d, inovatie, cercetare, inedit + zoom
Galerie foto (1)

Datorită cercetătorilor britanici, iubitorii de ciocolată vor putea în curând să-şi imprime propriile creaţii tridimensionale.

Cercetătorii de la Universitatea din Exeter au creat o imprimantă 3D care imprimă pelicule de ciocolată în locul celor de plastic sau cerneală. Deşi este încă un prototip, câteva lanţuri de magazine şi-au exprimat deja interesul pentru achiziţionarea dispozitivului.

Imprimarea 3D cu plastic şi metal este deja utilizată pe scară largă în industrie pentru a spori productivitatea în domeniul construcţiilor.

Liang Hao, coordonatorul echipei de cercetare, a declarat că imprimarea cu ciocolată este asemănătoare cu orice altă tehnică de imprimare 3D, începând cu o imagine plată similară cu produsul unei imprimante obişnuite. "Apoi se realizează un format 3D, peliculă cu peliculă, imprimând ciocolată, nu cerneală. Se procedează ca în cazul obţinerii unei forme tridimensionale prin stivuirea hârtiei 2D. Odată ce o peliculă este completă, aceasta se solidifică, iar mecanismul trece la următoarea peliculă".

Au mai existat şi alte încercări de dezoltare a unor imprimante pentru produse alimentare. De exemplu, cercetătorii de la Universitatea Cornell din SUA au utilizat în 2010 alimente lichefiate drept cerneală pentru o maşină special concepută pentru a imprima tridimensional.

Doctorul Richard Hague de la Universitatea Loughborough a declarat că sistemul creat de cercetătorii de la Exeter reprezintă un pas înainte spre obţinerea unui dispozitiv capabil să imprime fără defecte obiecte 3D comestibile.

Derularea procesului de imprimare necesită controlul atent al parametrilor esenţiali, cum ar fi temperatura.

Odată ce prototipul va deveni un produs finit, va putea fi utilizat în industria restaurantelor şi în cea producătoare de alimente. Unele companii deja îşi exprimă acest interes.

Pe lângă interesul pentru materialul folosit la imprimare, ciocolata, şi mai atrăgătoare este ideea că fiecare client îşi poate alege formele pe care să le dea produsului obţinut. Cu atât mai interesant este faptul că modelele pot fi desenate cu ajutorul computerului înainte de a fi imprimate. Se pot crea inclusiv chipuri de ciocolată 3D.

După obţinerea de obiecte 3D din ciocolată, echipa doctorului Hao îşi doreşte să ducă imprimanta în spaţiul virtual.

"Acum avem oportunitatea de a combina ciocolata cu tehnologia digitală, inclusiv proiectarea, confecţionarea digitală şi reţelele sociale. Ciocolata are un scop social, astfel că ne dorim să creăm o comunitate cu care să împărtăşim modele, idei şi aspecte din experienţa noastră", au declarat cercetătorii.

Sursa: BBC News