Nanotehnologia permite monitorizarea interacţiunilor dintre celule în timp real

20 07. 2011, 10:49

Această inovaţie se adresează nevoilor ştiinţifice şi medicale pentru a furniza capacitatea de înţelegere a biologiei celulare complexe şi pentru a dezvolta tratamente eficiente.

Studiile referitoare la senzorii celulelor de semnalizare utilizate în prezent se limitează la măsurarea activităţii unui mediu întreg din care un grup de celule face parte. În cadrul acestui studiu, cercetătorii au utilizat nanotehnologia pentru a fixa un senzor în membrana unor celule individuale, permiţându-le să monitorizeze în timp real interacţiunile din cadrul nanomediului celular. Având în vedere că celulele sunt direct etichetate cu senzori, va permite aplicaţiei să realizeze un transplant celular sau de ţesuturi. De asemenea, doctorii vor putea observa în timp real cum reacţionează celulele atunci când interacţionează cu medicamentele administrate pacienţilor.

Cercetătorii sunt încântaţi de datele preliminare care demonstrează potenţialul utilizării acestei abordări inginereşti de monitorizare în timp real a mediului înconjurător celulelor transplantate, lucru imposibil până în prezent. Acesta ar fi util pentru a înţelege mai bine evenimentele de semnalizare care definesc o inflamaţie, de exemplu, sau o nişă de celule stem, care ar putea avea implicaţii pentru tratarea multor boli.

"Acest instrument va putea fi folosit, în urma perfecţionării, pentru medicină personalizată. În viitor vom putea testa efectul unui medicament asupra celulelor specifice fiecărei persoane, acest lucru ajutându-ne să stabilim tratamentul potrivit pentru fiecare pacient în parte", spun cercetătorii.

Sursa: Eurekalert