SmartBird este pasărea-robot ce păcăleşte pescăruşii prin realismul său! (VIDEO)

27 07. 2011, 11:39

Zburând deasupra Parcului Holyrood din Edinburgh, o pasăre mecanică ce are aripi diafane este înconjurată de un stol de pescăruşi, ce au impresia că robotul este o altă pasăre. Este o demonstraţie remarcabilă a unei păsări "SmartBird", incredibilul robot biomimetic al firmei germane de inginerie Festo.

Cântărind doar 400 de grame, robotul construit din fibră de carbon imită perfect zborul unei păsări, folosind senzori şi un motor uşor pentru a îndoi «aripile» în aceleaşi puncte unde o fac şi pescăruşii.

Visul unei păsări artificiale a fost o fixaţie a imaginaţiei umane, cu mult înainte ca Leonardo da Vinci să schiţeze planurile sale pentru aripile mecanice, în secolul 15.

Acum, compania germană Festo a reuşit să producă prima "pasăre artificială" ce imită cu acurateţe mişcările unui pescăruş, obţinând o eficienţă aerodinamică similară. Acesta este un nou exemplu al ingineriei biomimetice, pe care mulţi o consideră o soluţie necesară, prin eficienţa pe care o aduce, pentru ca specia noastră îndrăgostită de tehnologie să supravieţuiască. Este de aşteptat ca această tehnologie să aibă aplicaţii şi în domeniul militar, preconizând apariţia noilor aparate de spionaj ultra-uşoare.

Iată cum arată un zbor al SmartBird, filmat din apropiere:

Markus Fischer a explicat în cadrul unei conferinţe TED felul în care echipa Festo s-a inspirat din natură pentru a proiecta SmartBird:

http://video.ted.com/assets/player/swf/EmbedPlayer.swf

Sursa: FastCompany