Statutul social determină viteza cu care îmbătrânim

29 07. 2011, 00:00

Oamenii de ştiinţă consideră că noul test va oferi mult mai repede informaţii despre eficienţa măsurilor de sănătate publică. Până în acest moment, pentru a evalua îmbunătăţirile în ceea ce priveşte sănătatea publică cercetătorii erau nevoiţi să aştepte o generaţie sau chiar mai multe pentru a cerceta câţi oameni se îmbolnăveau. În urma aplicării acestui test, cercetătorii de la Centrul de Sănătate Publică din Glasgow au confirmat legătura dintre factorii sociali şi rata cu care oamenii îmbătrânesc.

Oamenii de ştiinţă au măsurat lungimea telomerilor (regiunea situată la capătul cromozomilor) a persoanelor din anumite zone ale oraşului Glasgow. Telomerii au tendinţa să se micşoreze pe parcursul vieţii, indicând astfel viteza cu care o persoană îmbătrâneşte.

În urma acestui test, cercetătorii scoţieni au observat că în 10 ani, telomerii s-au scurtat cu 7,7% în cazul persoanelor al căror venit anual era sub 25.000 de lire. Pentru cei cu un venit mai mare, cercetătorii au decoperit că telomerii s-au micşorat cu doar 0.6%. Aceeaşi tendinţă a fost identificată şi în cazul grupurilor chiriaş-proprietar, cei din prima categorie îmbătrânind mai repede.

"Am demonstrat că accelerarea îmbătrânirii din Glasgow este asociată cu statutul social. Acest lucru este mult mai răspândit în cazul persoanelor de peste 55 de ani şi în cazul celor al căror venit familial este sub 25.000 de lire. De asemenea, efectul este amplificat de dietă", a declarat Paul Shiels, memebru în cadrul institului care se ocupă de studiul cancerului din Universitatea din Glasgow.

Testul indică gradul de îmbătrânirea a populaţiei în cadrul grupurilor, dar nu măsoară cu exactitate speranţa de viaţă a fiecărui individ, întrucât lungimea telomerilor variază de la persoană la persoană.

"Valoarea acestui test este demonstrată la nivel de populaţie, unde un număr mare de subiecţi ne-au permis să observăm tendinţele de-a lungul timpului. Spre exemplu, este o unealtă care ne ajută să observăm impactul avut de schimbările de dietă ce au loc în cadrul populaţiei. Acest studiu este primul realizat în Glasgow care arată că statutul socio-economic afectează îmbătrânirea", a completat doctorul Paul Shiels.

Sursa: BBC News