Orbii vor putea să „vadă” graţie unui dispozitiv revoluţionar

10 08. 2011, 11:12

Dispozitivul a fost dezvăluit săptămâna aceasta în cadrul unei întâlniri a Asociaţiei Americane de Psihologie ce a avut loc la Washington, D.C., în SUA. Acesta este format dintr-o pereche de ochelari, un webcam, un smartphone şi o pereche de căşti.

Camera video captează imagini cu mediul înconjurător, iar acestea sunt scanate de un software integrat în prototip. În funcţie de obiectele identificate de program, acestea sunt transformate în sunete ce sunt difuzate prin căşti la o anumită frecvenţă şi la un volum specific. Astfel, fiecare obiect înconjurător are o "amprentă" sonoră proprie ce permită utilizatorilor să înţeleagă ce anume se găseşte în jurul său.

Tehnologia nu este nouă, existând de aproximativ 15 ani, însă inovaţiile ce au avut loc în domeniul telefoniei mobile permit integrarea sa la un cost redus, ceea ce face posibilă utilizarea prototipului de către oricine, pentru că telefoanele din ziua de azi au capacitatea de a rula software-ul complex ce transformă imaginile capturate în sunete. De asemenea, pentru că telefoanele sunt compacte, acest dispozitiv devine portabil, putând fi folosit în orice condiţii.

Cu toate acestea, prototipul nu este extrem de uşor de folosit. Inventatorul dispozitivului spune că, de obicei, este nevoie de 3 luni de antrenament pentru ca o persoană nevăzătoare să obţină cunoştinţele necesare folosirii sistemului. Cu toate acestea, vOICe se anunţă a fi o inovaţie importantă ce va permite persoanelor oarbe să aibă parte de mai multă independenţă în viaţa de zi cu zi.

Michael Proulx, omul de ştiinţă care a conceput acest dispozitiv, spune că este posibil ca în viitor vOICe să analizeze şi imagini capturate în infraroşu, permiţând nevăzătorilor să aibă acces la informaţii pe care nu le-ar fi putut obţine nici dacă ar fi avut vederea neafectată.

Sursa: The Week