Experţii taiwanezi sugerează că un sfert de oră este durata minimă de activitate fizică pe care o persoană adultă o poate face pentru a obţine beneficii de sănătate. Aceasta este jumătate din durata recomandată în mod curent de către medici.
Guvernul britanic a actualizat recomandarea de efectuare a exerciţiilor fizice, sfătuind adulţii să dedice 150 de minute acestei activităţi săptămânal. Experţii susţin această recomandare, dar consideră că un minim de 15 minute de exerciţii fizice zilnic reprezintă un început pentru cei care în prezent nu au activitate fizică.
Studiul publicat în The Lancet se bazează pe o analiză a mai mult de 400.000 de persoane din Taiwan. Prin studierea stilului de viaţă a acestor persoane, cercetătorii au descoperit că 15 minute zilnice de exerciţii fizice moderate (cum ar fi mersul pe jos) efectuate zilnic, sau 90 de minute de-a lungul unei săptămâni, pot adăuga trei ani la speranţa actuală de viaţă.
Mai multe exerciţii conduc la şi mai mulţi ani de viaţă. Fiecare 15 minute suplimentare de exerciţii fizice au redus ratele de deces cu 4%.
Profesorul Stuart Biddle, un expert în psihologia exerciţiului de la Universitatea Loughborough, susţine că o serie de 30 de minute de exerciţii fizice executate zilnic ar putea părea dificil pentru unele persoane, însă 15 minute pe zi nu constituie un efort foarte mare.
Sally Davies, consultantul guvernului britanic pe probleme de sănătate, spune că „sperăm că acest studiu va ajuta oamenii să înţeleagă că sunt multe căi prin care pot face puţină activitate fizică, de la mersul pe jos la grădinărit. Deja este cunoscut că activitatea fizică are un număr enorm de beneficii pentru sănătatea umană, iar aceste studii aduc noi dovezi în acest sens”.
Sursa: BBC News