Prima pagină D:News

Cine sunt adevăraţii strămoşi ai câinilor?

Redactia Descopera.ro | 11.24.2011 | ● Vizualizări: 944
Cine sunt adevăraţii strămoşi ai câinilor?     caine, domensiticre, lup, China + zoom
Galerie foto (1)

Strămoşii câinelui domestic au fost lupii originari din estul Asiei, spun cercetătorii din Suedia într-un studiu care vine să contrazică teoriile anterioare.

Iniţial, se stabilise că aceşti lupi proveneau din Orientul Mijlociu.

Acum, însă, specialiştii de la Institutul Regal de Tehnologie KTH, din Suedia, au colaborat cu oamenii de ştiinţă din China pentru a reanaliza situaţia. Ei au studiat probe ADN prelevate de la 151 de câini masculi, adunaţi din diferite colţuri ale lumii, şi au descoperit că cea mai mare diversitate genetică se găseşte la sud de râul Yangtze, în China.

Astfel, studiul dovedeşte că practica domesticirii lupilor a luat naştere în sudul Chinei.

Studiul contrazice rezultatele unor cercetări anterioare, publicate anul trecut de oamenii de ştiinţă de la Universitatea California, din Los Angeles. Problema studiului efectuat de americani a fost lipsa unor probe prelevate de la câinii din estul Asiei.

"Pentru că studii anterioare au indicat că lupii au fost domesticiţi în Orientul Mijlociu, am vrut să fim siguri că nimic nu este trecut cu vederea. În urma cercetării, nu am găsit dovezi care să susţină această idee", a declarat Peter Savolainen, conducătorul noului studiu.

Sursa: Bloomberg

Tag-uri: caine | domensiticre | lup | China