Home » D:News » Suprafaţa Lunii va fi cercetată pentru a detecta urme ale civilizaţiilor extraterestre dispărute

Suprafaţa Lunii va fi cercetată pentru a detecta urme ale civilizaţiilor extraterestre dispărute

Publicat: 27.12.2011
Suprafaţa Lunii va fi cercetată pentru a detecta urme ale civilizaţiilor extraterestre dispărute
Sute de mii de imagini ce surprind suprafaţa Lunii vor fi analizate pentru a identifica potenţialele urme lăsate în urmă de civilizaţiile extraterestre, dacă proiectul iniţiat de doi oameni de ştiinţă va fi concretizat.

Cercetătorii afirmă că, în cazul în care extratereştrii au trecut prin sistemul nostru solar, aceştia ar fi lăsat în urmă mesaje, instrumente ştiinţifice, deşeuri sau dovezi ale mineritului pe suprafaţa lunară, iar aceste dovezi ar putea fi observate cu ajutorul telescoapelor umane şi ale navelor spaţiale.

Deşi şansele de a descoperi o astfel de dovadă a civilizaţiei extraterestre sunt extrem de reduse, cercetătorii afirmă că o căutare computerizată prin imaginile lunare, sau una efectuată cu ajutorul voluntarilor din întreaga lume, ar fi suficient de ieftină pentru a justifica efortul, mai ales dacă se ia în calcul importanţa unei potenţiale descoperiri.

Cei doi iniţiatori ai proiectului, profesorii Paul Davies şi Robert Wagner de la Arizona State University, susţin că imaginile cu suprafaţa Lunii şi celelalte date obţinute de oamenii de ştiinţă în cadrul cercetărilor ar trebui analizate pentru a se încerca identificarea semnelor care sugerează o intervenţie extraterestră. Cei doi afirmă că acest efort ar juca un rol complementar celorlalte iniţiative care caută viaţă extraterestră, precum SETI.

„Deşi probabilitatea ca fiinţele extraterestre să fi lăsat urme pe Lună este foarte mică, acest corp ceresc prezintă două avantaje: se situează foarte aproape de Terra şi păstrează urmele intervenţiilor pentru timp îndelungat”, scriu cei doi profesori într-o lucrare ştiinţifică publicată în jurnalul Acta Astronautica.

„Analizarea datelor pentru identificarea semnelor tipice manipulării inteligente costă foarte puţin, astfel că merită făcut acest efort, chiar dacă probabilitatea unei descoperiri este extrem de mică”, au adăugat ei.

Cercetătorii se referă mai ales la naveta Lunar Reconnaissance Orbiter, a NASA, care a fotografiat la înaltă rezoluţie un sfert din suprafaţa Lunii începând cu jumătatea anului 2009. Analizând aceste imagini, oamenii de ştiinţă au identificat deja locurile în care au aselenizat misiunile Apollo, ce aveau oameni la bord, cât şi locurile în care au ajuns sondele americane şi sovietice.

Momentan, NASA a făcut publice 340.000 de imagini surprinse de LRO, iar când naveta robotică va termina de fotografiat întreaga suprafaţă a Lunii, numărul va creşte la 1.000.000. „Este greu de crezut că un număr atât de mare de imagini poate fi analizat de o echipă mică”, afirmă cei doi profesori.

De aceea, cele două variante pe care aceştia le propun implică fie scrierea unui software sofisticat, care să identifice aspectele ciudate de pe suprafaţa Lunii, sau lansarea unui site pe Internet la care să contribuie zeci de mii de pasionaţi din întreaga lume.

Cercetătorii cred că cea mai uşoară descoperire ar putea fi un mesaj lăsat în urmă intenţionat de către extratereştri, ce ar fi păstrat într-o capsulă abandonată într-un crater recent format. Alte locuri pe care cei doi le văd ca potenţiale ţinte sunt tuburile de lavă situate sub câmpiile bazaltice ale satelitului natural al Terrei, care ar fi fost locul ideal pentru o bază subterană a extratereştrilor. „Acest habitat poate păstra pe termen extrem de lung, fără deteriorare, orice fel de tip de artefact”, au conchis cercetătorii.

Sursa: The Guardian

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase