Home » D:News » Oceanele Terrei s-au acidificat mai mult în ultimii 200 de ani decât în precedenţii 21.000!

Oceanele Terrei s-au acidificat mai mult în ultimii 200 de ani decât în precedenţii 21.000!

Oceanele Terrei s-au acidificat mai mult în ultimii 200 de ani decât în precedenţii 21.000!
Publicat: 23.01.2012
O nouă cercetare efectuată de specialiştii de la Universitatea din Hawaii a ajuns la o concluzie şocantă: emisiile de carbon de origine antropică au provocat acidificarea oceanelor într-un ritm mult mai mare decât cel natural. Acest lucru va duce la dispariţia a numeroase organisme care trăiesc în apele Terrei, cele mai afectate fiind moluştele şi coralii.

În anumite regiuni ale planetei, nivelul acidităţii a crescut mai mult în ultimele două secole decât în precedenţii 21.000 de ani, arată studiul.

Aciditatea crescută a oceanelor îngreunează procesul de construcţie a straturilor protectoare de care au nevoie pentru a supravieţui în rândul moluştelor şi a coralilor.

Măsurarea schimbărilor înregistrate în nivelul acidităţii oceanelor este o operaţiune dificilă, deoarece acesta variază în funcţie de anotimp, an şi de regiuni. Pentru a face acest lucru, oamenii de ştiinţă au măsurat nivelul de saturaţie al aragonitului, o formă a carbonatului de calciu. Pe măsură ce aciditatea oceanului creşte, nivelul de saturaţie al aragonitului scade.

Observaţiile directe ale acidificării oceanelor datează de doar 30 de ani, însă graţie acestei noi tehnici, oamenii de ştiinţă au putut simula condiţiile din oceane de acum 21.000 de ani până în zilele noastre.

În anumite regiuni cheie în care se găsesc recife de corali nivelul de saturaţie al aragonitului este de 5 ori mai mic decât cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată înaintea erei industriale. Oamenii de ştiinţă afirmă că acest lucru conduce la o scădere cu 15% a nivelului de calcifiere a coralilor şi a altor organisme oceanice.

Cercetătorii avertizează că în următorii 90 de ani, rata de calcifiere înregistrată în rândul organismelor marine va înregistra o scădere de peste 40%.

„Orice scădere semnificativă sub nivelul minim cu care organismele s-au obişnuit de-a lungul a mii de ani va constitui un stres considerabil pentru acestea şi pentru ecosistemele în care trăiesc”, a explicat Dr. Tobias Friedrich de la Universitatea din Hawaii.

„În anumite regiuni ale planetei, rata de modificare a acidităţii oceanelor în urma activităţii umane este de 100 de ori mai mare decât cea întâlnită în precedenţii 21.000 de ani”, a adăugat Friedrich.

Co-autorul studiului, profesorul Axel Timmermann, a adăugat: „Rezultatele cercetării noastre indică faptul că urmează să fim martori la o reducere considerabilă a diversităţii, complexităţii şi rezistenţei coralilor până la jumătatea acestui secol”.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase