Home » D:News » Utilizarea telefoanelor mobile este sigura doar pe termen scurt

Utilizarea telefoanelor mobile este sigura doar pe termen scurt

Utilizarea telefoanelor mobile este sigura doar pe termen scurt
Publicat: 13.09.2007
Telefoanele mobile nu constituie un risc pentru sanatate daca sunt utilizate pe termen scurt, dar este inca prea devreme pentru a decide daca acestea provoaca aparitia cancerului sau daca tinerii si copiii se confrunta cu mai multe riscuri fata de adulti, informeaza Reuters.

Cercetatorii britanici au publicat rezultatele celei mai mari anchete realizate pana acum care a avut in vedere influenta telefoanelor mobile asupra sanatatii. Dupa sase ani de studii, cercetatorii spun ca nu exista probe care sa indice ca utilizarea pe termen scurt a telefoanelor mobile ar afecta functionarea creierului sau ar provoca aparitia unui cancer la acest organ.
Totusi, profesorul Lawrie Challis, coordonatorul programului Mobile Telecommunications and Health Research (MTHR), care a costat 17,90 de milioane de dolari, a declarat ca la studiu au participat putine persoane care au utilizat telefonul mobil mai mult de zece ani.
"In acest moment nu putem respinge posibilitatea ca acest cancer sa apara in cativa ani", a spus Challis. "Simptomele cancerului apar, in general, dupa 10 ani", a adaugat acesta.

Challis a mai spus ca studiile realizate in Marea Britanie asupra acestui subiect nu au avut in vedere copiii. Cercetatorii au evitat, din motive etice, sa monitorizeze copiii, pentru ca ar fi trebuit sa-i expuna la campuri de radiatii electromagnetice, care sunt, de obicei, generate de telefoanele mobile.

Challis a subliniat ca este posibil ca cei mici sa fie mai sensibili la influenta acestor radiatii decat adultii.
In prezent, se desfasoara un al doilea program MTHR, la care participa 200.000 de persoane din Danemarca, Finlanda, Suedia si Marea Britanie.

Profesorul i-a sfatuit pe parinti sa nu permita copiilor sa utilizeze telefoane mobile, ca masura de precautie.
Programul MTHR a fost finantat de guvernul si de industria de telecomunicatii din Marea Britanie.
Cercetatori din lumea intreaga monitorizeaza efectele campurilor electromagnetice de aproximativ 60 de ani.
Desi nu exista dovezi clare care sa sustina ideea ca telefoanele mobile afecteaza sanatatea, specialistii sunt foarte ingrijorati pentru ca atat adultii, cat si copiii se bazeaza din ce in ce mai mult pe tehnologie in viata de zi cu zi. (MEDIAFAX)

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase