În Creta au trăit mamuţi în versiune „mini” (VIDEO)

10 05. 2012, 00:00

Exemplarul de mamut, aparţinând speciei Mammuthus creticus, era matur şi avea aproximativ un metru înălţime, fiind de dimensiunea unui pui de elefant african sau asiatic modern. De asemenea, animalul cântărea în jur de 300 de kg, jumătate din greutatea celui mai mic mamut cunoscut anterior, Mammuthus lamarmorai.

Fosilele, descoperite în 1904 în Cape Malekas, Creta, de paleontologul Dorotheea Bate, au fost reexaminate de experţii Victoria Herridge şi Adrian Lister.

Utilizând jurnalele cercetătoarei Dorotheea Bate, cercetătorii de la Muzeul Natural de Istorie din Marea Britanie au localizat punctul din care aceasta a colectat fosilele. Aici, ei au găsit un humerus (osul braţului) aparţinând unui mamut adult. Descoperirea le-a permis cercetătorilor să estimeze înălţimea speciei, care era de aproape 1,1 metri. De asemenea, experţii au explicat că nanismul insular este un fenomen des întâlnit, un răspuns evolutiv al animalelor de dimensiuni mari care trăiesc pe insule, unde spaţiul şi resursele de hrană sunt limitate.

Rezultatele cercetării au arătat că specimenul din Creta era asemănător cu M. meridionalis, care a trăit în Europa acum 2,5 milioane de ani.

Sursa: National History Museum

Foto: National History Museum