Home » D:News » Terapia genetică a fost folosită cu succes, prelungind viaţa cu 24%

Terapia genetică a fost folosită cu succes, prelungind viaţa cu 24%

Terapia genetică a fost folosită cu succes, prelungind viaţa cu 24%
Publicat: 15.05.2012
Într-un experiment realizat în premieră mondială, cercetătorii spaniolii au folosit terapia genetică pentru a prelungi durata de viaţă a exemplarelor studiate cu 24%. Reuşita a fost observată în cadrul unui studiu realizat pe şoareci în vârstă, existând speranţe ca această terapie să funcţioneze şi în cazul pacienţilor umani.

Cercetătorii spanioli de la Centrul Naţional de Cercetări Oncologice din Spania susţin că reuşita lor, publicată în jurnalul ştiinţific EMBO Molecular Medicine, reprezintă o nouă speranţă pentru oamenii în vârstă.

Studii mai vechi au arătat că este posibilă prelungirea speranţei de viaţă a indivizilor din mai multe specii, inclusiv mamifere, acţionând asupra unei unor gene. Acum, cercetătorii spanioli coordonaţi de Maria Blasco au demonstrat că durata de viaţă a unui şoarece poate fi prelungită cu ajutorul unui tratament unic ce acţionează direct asupra genelor animalului.

Este pentru prima dată când terapia genetică este folosită cu succes pentru a lupta împotriva îmbătrânirii. În cadrul experimentul, cercetătorii au stimulat celulele şoarecelui pentru a produce telomerază, o enzimă ce „încetineşte” ceasul biologic. Terapia folosită pe şoareci s-a dovedit a fi sigură şi eficientă.

În cadrul studiului, cercetătorii au aplicat acest tratament asupra şoarecilor adulţi în vârstă de un an şi de doi ani. Oamenii de ştiinţă au observat efecte benefice în rândul ambelor cazuri: şoarecii trataţi la vârsta de un an au trăit în medie cu 24% mai mult decât în mod normal, iar cei trataţi la vârsta de doi ani au înregistrat o extindere a duratei de viaţă cu 13%.

Terapia a provocat şi o îmbunătăţire a stării generale de sănătate a şoarecilor, observându-se o întârziere a apariţie bolilor tipice îmbătrânirii, precum osteoporoza sau rezistenţa la insulină. De asemenea, şoarecii trataţi prezentau scoruri mai bune în cadrul testelor ce indicau gradul de îmbătrânire, precum cele ce măsurau coordonarea neuromusculară.

Tratamentul a constat într-un virus al cărui ADN a fost modificat, genele virale fiind înlocuite cu cele ale telomerazei, enzima cu un rol esenţial în îmbătrânire. Telomeraza repară telomerele situate la capetele cromozomilor, încetinind astfel ceasul biologic al celulei (şi, indirect, al corpului).

„Studiul a demonstrat că este posibilă conceperea unui tratament genetic anti-îmbătrânire pe bază de telomerază fără a creşte incidenţa cancerului. Organismele bătrâne acumulează daune în ADN din cauza scurtării telomerelor, iar cercetarea noastră a demonstrat că terapia genetică pe bază de telomerază poate repara sau amâna aceste daune”, au concluzionat oamenii de ştiinţă spanioli.

Sursa: Zee News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase