Home » D:News » Au fost identificate două schimbări ale comportamentului ce duc la o îmbunătăţire remarcabilă a sănătăţii

Au fost identificate două schimbări ale comportamentului ce duc la o îmbunătăţire remarcabilă a sănătăţii

Publicat: 30.05.2012
Au fost identificate două schimbări ale comportamentului ce duc la o îmbunătăţire remarcabilă a sănătăţii
Pentru a fi sănătoşi nu este nevoie să ne schimbăm întreg stilul de viaţă. Un studiu recent a identificat două schimbări ale comportamentului ce au un efect de domino asupra celorlalte obiceiuri, aducând beneficii extraordinare în ceea ce priveşte sănătatea.

Cercetătorii de la Şcoala de Medicină Feinberg din cadrul Universităţii Northwestern au studiat mai multe metode prin care oamenii pot fi convinşi să renunţe la obiceiurile nesănătoase, precum consumul excesiv de grăsimi saturate, consumul redus de fructe şi legume, sedentarismul şi lipsa activităţii fizice.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că nu este nevoie ca oamenii să încerce să renunţe la toate cele 4 obiceiuri nesănătoase în acelaşi timp. Specialiştii au observat că modificarea a doar două dintre acestea – reducerea timpului petrecut în faţa televizorului şi consumul sporit de fructe şi legume – provoacă un efect de domino, ducând la un stil de viaţă mai sănătos în general.

„Prin efectuarea a doar două schimbări de stil de viaţă s-a putut observa un efect extraordinar, acesta fiind obţinut fără ca oamenii să se simtă copleşiţi”, a declarat Bonnie Spring, conducătoarea studiului şi totodată profesor de medicină preventivă în cadrul Universităţii Northwestern.

„Mulţi oameni prezintă foarte multe obiceiuri de viaţă nesănătoase, ce îi predispun la boli cardiace şi la cancer. De multe ori, doctorilor şi pacienţilor le este greu să aleagă un punct de start pentru schimbarea acestor obiceiuri nesănătoase. Studiul nostru simplifică această problemă”, a adăugat Spring.

„Creşterea numărului de fructe şi legume din dieta pacienţilor a avut un efect pozitiv, crescând încrederea în sine a participanţilor la studiu. Odată ce au reuşit să efectueze această schimbare, aceştia s-au simţit mai încrezători în forţele proprii şi în capacitatea de a obţine şi celelalte schimbări sănătoase”, a explicat Spring.

Autorii studiului au spus că reducerea timpului petrecut de participanţi în faţa televizorului a avut un efect extraordinar de pozitiv asupra dietei acestora. Motivul identificat de cercetători este „gruparea de comportamente” – atunci când petrecem timp pe canapea privind televizorul înseamnă că nu facem sport, probabil mâncăm junk food fără să ne gândim şi privim în acelaşi timp reclame la alte mâncăruri nesănătoase.

„Credem că obiceiurile ce influenţează sănătatea sunt corelate – tind fie să se complementeze, fie să se înlocuiască unul pe celălalt. Aşadar, prin reducerea timpului petrecut în faţa televizorului a fost eliminat mecanismul de declanşare a altor obiceiuri nesănătoase, precum consumul de mâncare nesănătoasă în timpul şederii pe canapea”, a declarat profesorul Spring.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Archives of Internal Medicine.

Sursa: Time

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase