Prima pagină D:News

Adevăratul om-păianjen e un soldat american care foloseşte un aspirator (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 06.14.2012 | ● Vizualizări: 430
Adevăratul om-păianjen e un soldat american, care foloseşte un aspirator (VIDEO)     tehnologie, omul- paianjen, catarare, zid, aspirator + zoom
Galerie foto (1)

O echipă de studenţi a inventat un dispozitiv revoluţionar, ce poate fi folosit pentru escaldarea pereţilor verticali şi care a fost construit prin modificarea unui aspirator. Reprezentaţii armatei SUA au fost atât de impresionaţi, încât au oferit studenţilor 100.000 dolari pentru a continua dezvoltarea echipamentului, în interesul trupelor americane.

Echipamentul respectiv, inventat de studenţii de la Universitatea de Stat din Utah, SUA, ar putea extrem de util soldaţilor pentru a se căţăra pe ziduri fără ajutorul corzilor şi al cârligelor.

Dispozitivul, numit Ascending Aggies, este purtat în spate, ca un rucsac, iar cu ajutorul extensiilor sale, "soldatul-păianjen" se poate urca pe pereţi verticali de cca. 30 m înălţime. Aparatul este alimentat de o baterie cu autonomia de 30 de minute, mult mai mult decât îi trebuie, în general, unui militar pentru a escalada un zid.

Dar partea cea mai originală o constituie "ventuzele", construite pornind dela piese de aspirator şi care folosesc forţa de sucţiune pentru a crea un vid, aderând în felul acesta la suprafaţa zidului. Aceste "ventuze", ce formează componenta numită de inventatori Personal Vacuum Assisted Climber (PVAC), pot fi folosite pe diferite suprafeţe - piatră, cărămidă şi chiar sticlă.

Unul dintre marile avantaje ale echipamentului este acela că poate fi folosit şi "fără mâini", permiţând astfel soldatului să ţină în mâini o armă sau alt dispozitiv, în vreme ce rămâne "prins" de perete.
Un dezavantaj este zgomotul produs de aparat, care este incompatibil cu o misiune ce presupune "strecurarea" într-o clădire, noaptea, în linişte deplină.

Fondurile oferite de armată vor fi folosite pentru îmbunătăţirea prototipului, pentru a-l face mai silenţios, mai mic şi mai uşor de purtat în spate.

Sursa. Mail Online

Sursa foto: Utah State University

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI