Home » D:News » Adevăratul om-păianjen e un soldat american care foloseşte un aspirator (VIDEO)

Adevăratul om-păianjen e un soldat american care foloseşte un aspirator (VIDEO)

Adevăratul om-păianjen e un soldat american care foloseşte un aspirator (VIDEO)
Publicat: 14.06.2012
O echipă de studenţi a inventat un dispozitiv revoluţionar, ce poate fi folosit pentru escaldarea pereţilor verticali şi care a fost construit prin modificarea unui aspirator. Reprezentaţii armatei SUA au fost atât de impresionaţi, încât au oferit studenţilor 100.000 dolari pentru a continua dezvoltarea echipamentului, în interesul trupelor americane.

Echipamentul respectiv, inventat de studenţii de la Universitatea de Stat din Utah, SUA, ar putea extrem de util soldaţilor pentru a se căţăra pe ziduri fără ajutorul corzilor şi al cârligelor.

Dispozitivul, numit Ascending Aggies, este purtat în spate, ca un rucsac, iar cu ajutorul extensiilor sale, „soldatul-păianjen” se poate urca pe pereţi verticali de cca. 30 m înălţime. Aparatul este alimentat de o baterie cu autonomia de 30 de minute, mult mai mult decât îi trebuie, în general, unui militar pentru a escalada un zid.

Dar partea cea mai originală o constituie „ventuzele”, construite pornind dela piese de aspirator şi care folosesc forţa de sucţiune pentru a crea un vid, aderând în felul acesta la suprafaţa zidului. Aceste „ventuze”, ce formează componenta numită de inventatori Personal Vacuum Assisted Climber (PVAC), pot fi folosite pe diferite suprafeţe – piatră, cărămidă şi chiar sticlă.

Unul dintre marile avantaje ale echipamentului este acela că poate fi folosit şi „fără mâini”, permiţând astfel soldatului să ţină în mâini o armă sau alt dispozitiv, în vreme ce rămâne „prins” de perete.
Un dezavantaj este zgomotul produs de aparat, care este incompatibil cu o misiune ce presupune „strecurarea” într-o clădire, noaptea, în linişte deplină.

Fondurile oferite de armată vor fi folosite pentru îmbunătăţirea prototipului, pentru a-l face mai silenţios, mai mic şi mai uşor de purtat în spate.

Sursa. Mail Online

Sursa foto: Utah State University

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase