Ce-ar fi dacă am putea slăbi cu ajutorul unui vaccin?

09 07. 2012, 12:40

Cercetătorii au testat două astfel de substanţe, JH17 şi JH18, două somatostatine modificate.

Somatostatina naturală este un hormon care, în organism, inhibă acţiunea hormonului de creştere (GH) şi a factorului de creştere insulinic (IGF-1), compuşi ce au ca efect intensificarea metabolismului şi scăderea în greutate.

Vaccinarea cu somatostatinele modificate determină organismul să producă anticorpi împotriva somatostatinei naturale, neutralizîndu-i astfel efectele, fără a interfera cu GH şi IGF-1.
Oamenii de ştiinţă au testat vaccinurile pe două grupuri de şoareci deveniţi obezi în urma hrănirii cu o dietă foarte bogată în grăsimi, timp de 8 săptămîni înainte de începerea studiului şi pe parcursul celor 6 săptămâni de testare.

Testele au durat 6 săptămâni, iar vaccinurile au fost administrate de două ori: o dată la începutul studiului şi încă o dată în cea de-a 22-a zi a perioadei de testare.
Unul dintre grupurile de şoareci a primit injecţii cu somatostatinele modificate, iar grupul de control – injecţii cu soluţii saline.

La 4 zile după prima vaccinare, şoarecii trataţi cu somatostatine modificate au prezentat o scădere în greutate de 10%; efectul nu a fost prezent şi la grupul de control.

La sfârşitul perioadei de testare, rezultatele au arătat că ambele vaccinuri au determinat formarea de anticorpi împotriva somatostatinei şi o scădere semnificativă în greutate, cu 10%, fără a afecta nivelurile de hormon de creştere şi factor de creştere din organism.

Deşi mai sunt necesare numeroase studii pentru a descoperi implicaţiile pe termen lung ale injecatării cu aceste substanţe, oamenii de ştiinţă consideră că rezultatele pun bazele unei noi abordări, deschizând posibilitatea de a combate, în viitor, obezitatea cu ajutorul unor vaccinuri, în locul tratamentelor îndelungate cu medicamente sau al operaţiilor chirugicale.

Sursa: EurekAlert!