Home » D:News » Secretele mecanismului de memorare, descoperite cu ajutorul marijuanei

Secretele mecanismului de memorare, descoperite cu ajutorul marijuanei

Secretele mecanismului de memorare, descoperite cu ajutorul marijuanei
Publicat: 17.07.2012
Pănâ de curând, majoritatea oamenilor de ştiinţă credeau că neronii reprezintă cele mai importante celule de la nivelul creierului, cu rol de reglare a funcţiilor mentale şi că celulele gliale nu sunt nimic mai mult decât un element de susţinere a neuronilor care acţionează ca un “lipici”.

Acum, o nouă cercetare scoate la iveală faptul că astrocitele, un tip de celule gliale, au un rol principal în funcţionarea memoriei. Descoperirea a fost făcută în urma unei cercetări realizate pe o serie de şoareci care consumaseră marijuana.

Marijoana afectează memoria de lucru, acea memorie pe care o activăm pe termen scurt pentru a procesa gândurile. În încercarea de a vedea modul în care acest drog afectează memoria, Giovanni Marsicano de la Universitatea Bordeaux, din Franţa, a înlăturat, într-o primă etapă a studiului, receptorii canabinoizi (proteine care răspund la ingredientul phihoactiv din marijoana THC) din neuronii unor şoareci. Astfel, s-a constat că marijuana continuă să afecteze memoria chiar şi în urma modificării genetice. Cu toate acestea, în a doua parte a studiului, atunci când şoarecilor li s-au dezactivat receptorii astrocitelor, memoria lor nu a fost afectată de marijuana.

Rezultatele sugerează că rolul celulelor gliale în activitatea mentală a fost subestimat. Deşi de-a lungul ultimilor ani cercetările au relevat că ele sunt implicate în multe procese inconştiente şi boli, studiul de faţă este unul dintre primele care sugerează că celulele gliale joacă un rol esenţial în gândirea conştientă. „Este foarte posibil ca astrocitele să aibă mai multe funcţii decât am fi crezut. În mod cert, rolul lor în gândirea cognitivă abia a fost demascat”, a explicat Marsicano.

Spre deosebire de efectele produse de THC asupra memoriei, proprietăţile marijuanei de calmare par să aibă acest efect prin intermediul neuronilor. Prin urmare, din punct de vedere teoretic, s-ar putea crea medicamente de tipul THC care ar avea ca ţintă neuronii şi nu celulele gliale şi care ar asigura calmarea durerii fără a afecta memoria.

Sursa: Scientific American

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase