Home » D:News » Cum influenţează treburile casnice viaţa sexuală a bărbaţilor?

Cum influenţează treburile casnice viaţa sexuală a bărbaţilor?

Cum influenţează treburile casnice viaţa sexuală a bărbaţilor?
Publicat: 10.12.2014
Un studiu realizat anul trecut arăta că bărbaţii care se ocupă de treburi casnice au parte de mai puţin sex cu partenerele lor – cel puţin când e vorba despre cupluri de vârstă mijlocie. Un alt studiu, mai recent, a contrazis radical acest rezultat, arătând că, dimpotrivă, bărbaţii care îşi ajută soţiile la treburile menajere se bucură de partide de sex mai plăcute. Care este adevărul din spatele acestor contradicţii?

Studiul din 2013 a fost realizat de cercetătorii de la Institutul Juan March din Madrid, Spania, şi University of Washington, SUA, folosind date adunate timp de 20 de ani, referitoare la 4.561 cupluri de vârstă mijlocie din SUA. 

Rezultatele, publicate în American Sociological Review, arătau că unele treburi sunt percepute drept „feminine” (gătitul,  curăţenia), în vreme ce alte treburi sunt considerate „masculine”, exemple fiind tunderea peluzei sau plătirea facturilor. Şi, cu toate că mariajele mai egalitare în ceea ce priveşte împărţirea treburilor tindeau să fie mai armonioase, bărbaţii care se ocupau de treburi zise „feminine” aveau parte de mai puţin sex decât cei care nu îndeplineau asemenea munci. 

Cercetătorii spun că stereotipurile persistente în ceea ce priveşte rolurile tradiţionale masculine şi feminine ar putea explica rezultatele; fie că bărbaţii care se ocupă de treburi „femeieşti” sunt percepuţi de către femei drept mai puţin masculini şi, prin urmare, mai puţin atrăgători ca parteneri sexuali, fie că, în aceste cupluri mai egalitare, unde ambii membri au roluri similare, cei doi se văd unul pe celălalt mai mult ca pe nişte fraţi sau prieteni foarte buni decât ca pe nişte parteneri erotici.

Constance Gager, sociolog la Montclair State University. SUA, atrage însă atenţia că rezultatele s-ar putea să nu fie valabile şi în cazul cuplurilor mai tinere, ai căror membri au crescut cu concepţii diferite despre rolurile celor două sexe. 

Ea a observat un efect exact opus: că atunci când treburile casei nu sunt văzute ca fiind împărţite în „femeieşti” şi „bărbăteşti”, bărbaţii au parte de mai mult sex. Un studiu realizat în 2014 susţine observaţiile ei; cercetarea, realizată la Cornell University pe un număr de câteva mii de cupluri, datele fiind colectate în 2006, a arătat că bărbaţii care se ocupau de treburi gospodăreşti, inclusiv de cele precum gătitul ori curăţenia, erau mai satisfăcuţi de viaţa lor sexuală. 

Cum se explică faptul că două studii asupra aceluiaşi subiect, pe un număr similar de cupluri, au produs rezultate complet opuse? Prof. Sharon Sassler de la Cornell University spune că e vorba despre deosebirile dintre generaţii: studiul din 2013 a folosit date despre cupluri mai mature, care s-au căsătorit în anii 1960 şi 1970, când concepţiile despre rolurile bărbatului şi femeii în căsnicie erau altele decât cele din anii 1990 şi din secolul XXI. Cuplurile mai tinere tind să aibă concepţii mai egalitare despre viaţa de familie şi, implicit, despre împărţirea treburilor în gospodărie.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase